Лидерите на страните от БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия,

...
Лидерите на страните от БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия,
Коментари Харесай

Среща на върха на БРИКС, обсъждат разширяването на организацията

Лидерите на страните от БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се събират на среща на върха в Йоханесбург, където ще обсъдят разширението на организацията. Някои от членовете упорстват за превръщането на блока в противотежест на Запада.

Кандидатите за участие в организацията са обединени от желанието да изравнят силите на игралното поле. Те се оплакват от корист с комерсиалните практики, режими на наказателни наказания, общоприето подминаване на потребностите от развиване на по-бедните страни, от превъзходството на богатия Запад в интернационалните организации - като Организация на обединените нации, Международния валутен фонд или Световната банка.

" Разширеният БРИКС ще съставлява разнообразна група от народи с разнообразни политически системи, които споделят общо предпочитание за по-балансиран международен ред ", сподели президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса в послание преди срещите. Увеличаването на потреблението на локалните валути на страните членки също е на дневен ред.

Рамафоса ще бъде хазаин на китайския президент Си Цзинпин, бразилския Лула да Силва и индийския министър председател Нарендра Моди от през днешния ден до 24 август. Руският президент Владимир Путин, търсен с интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения в Украйна, няма да пътува до Южна Африка и вместо това ще се причисли виртуално. Русия ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров.

На вечеря през днешния ден водачите евентуално ще обсъдят рамка и критерии за приемане на нови страни. Разширяването обаче се трансформира в противоречива точка. Русия желае да притегли нови членове, с цел да се опълчи на дипломатическата си изолираност поради нахлуването в Украйна. Южна Африка също изрази поддръжка. Индия се тормози от китайското владичество и предизвести против преждевременно разширение, само че има " позитивни планове и отворен разум ", съобщи през вчерашния ден външният министър Винай Куатра. Бразилия изрече угриженост, че разрастването на БРИКС ще понижи нейното въздействие. Над 40 страни са изразили интерес да се причислят към блока. Около 20 от тях са подали публични молби да бъдат признати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР