Лидерите на страните членки на ЕС са се споразумели предприсъединителните

...
Лидерите на страните членки на ЕС са се споразумели предприсъединителните
Коментари Харесай

Борисов защитавал предприсъединителните фондове за Турция

Лидерите на страните членки на Европейски Съюз са се споразумели предприсъединителните фондове за Турция да бъдат орязани с 25%, като е имало страни, които са упорствали средствата и договарянията с южната ни съседка да бъдат изцяло спрени. Сред тях обаче не е бил министър председателят Бойко Борисов, стана ясно от негово изявление пред публицисти в Брюксел.

„ Всички се обединихме, че Турция е най-големия ни комшия, извънредно значим сътрудник освен за съюза, а и за този район на света, където виждате всеки ден танкове и бойци влизат от една в друга област, страна, градове”, сподели Борисов без да уточни съответен образец. Именно Анкара наскоро стартира военна акция в Сирия, като подозренията се, че съществена цел са следените от кюрдите територии.



Според премиера в Брюксел е било реализирано „ общо решение, което сега да ни обезпечи тила и което да не ни сътвори голям спор в Турция”. Така макар многочислените спорове сред Европейски Съюз и Турция и позицията на доста политици от южната ни съседка, че към този момент не желаят присъединение към общността, 75% от предприсъединителните пари ще не престават да се заплащат.

Целта съгласно Борисов: „ Да не пострада гражданското общество, с цел да може тези процеси, които вървят, за демократизация, за доближаване на Турция и Европейски Съюз, да продължат”. В Турция не престават арестите на чиновници от сферата на сигурността, публицисти и интелектуалци, към момента се разисква връщане на смъртната присъда, а изявления на президента Ердоган бяха възприемани от прилежащи страни (най-вече Гърция) като поръчка за проверка на откритите още след Първата международна война държавни граници.

Българският министър председател чака от Анкара „ благодарност”, като напомни, че ръководещите са съумели да убедят сътрудниците си в Анкара, че стената по границата е „ препятствено оборудване, което да помогне на българската и турска гранична полиция при голям напън да може в първия миг да отбрани границата”.

Борисов акцентира, че евролидерите няма да пипат средствата по мигрантското съглашение с Турция. Нашата страна ще взе участие с 500 000 евро и по друга самодейност на Европейски Съюз – за Африка. „ Получих най-вече овации, когато още веднъж сложих въпроса за какво водиме война там и какви са следствията от войните там (…) колкото и да не бяха страни, които ни харесват, имаше мир, имаше правила, които те спазваха”, сподели министър председателят, визирайки най-много Либия и режима на Муамар Кадафи.

Балканите и брезкит

„ На брюкселски се споделя „ напредък”, преведено на български значи, че по никакъв начин не вървят или съвсем по никакъв начин не вървят” – това е обстановката с договарянията за брекзит съгласно българския министър председател. По думите му „ още веднъж става въпрос за пари”, само че въпреки всичко е реализиран прогрес във връзка с правата на жителите.

Бойко Борисов беше безапелационен, че нашата страна има ясни условия – отбрана на правата за пътешестване, осигуровки, пенсиониране и прекачване на заделеното от нашите сънародници опазване на кохезионните и на предприсъединителните фондове.

Министър-председателят предизвести, че в случай че Европейски Съюз няма задоволителен интерес към Балканите, може да ги „ изпусне”: „ Има китайски, съветски, саудитски вложения – в случай че нямаме интерес, в случай че не са ни значими Балканите, животът в никакъв случай не търпи вакуум”.

В тази връзка съгласно него извънредно значими за стопанската система и инфраструктурата: „ Канцлерът Меркел се съгласи с мене и вика – когато в Германия се съединиха двете Германии, първото нещо от Изтока, което искахме, бяха супермаркетите и автомагистралите, те правеха най-голямо впечатление”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР