Лидерите на Русия, Турция, Франция и Германия (Владимир Путин, Реджеп

...
Лидерите на Русия, Турция, Франция и Германия (Владимир Путин, Реджеп
Коментари Харесай

Крехко разбирателство между Русия, Турция, Франция и Германия за Сирия

Лидерите на Русия, Турция, Франция и Германия (Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон и Ангела Меркел) направиха стъпка в посока урегулираните на спора в Сирия на четиристранна среща в Истанбул. Те се оповестиха в поддръжка на териториалната целокупност на страната, договориха се за провеждането на конституционни промени и още веднъж подчертаха, че спорът в Сирия няма военно решение.
Сподели с товите другари
Териториалната целокупност на Сирия
Участниците в срещата в Истанбул – президентите на Русия, Турция и Франция, както и немският канцлер – са последователи на териториалната целокупност на Сирия. Това се споделя в официално съобщение, публикувано от немското държавно управление след приключването на форума.Там написа, че " те са удостоверили своята поддръжка за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия ". Лидерите на четирите страни са " изпълнени с увереност да се опълчват на сепаратистките проекти, ориентирани към подкопаването на суверенитета и териториалната целокупност на Сирия, а също по този начин на националната сигурност на прилежащите страни ".
Путин обаче съобщи, че на четиристранната среща за Сирия не обсъждано мястото на Башар Асад в бъдещото политическо устройство на страната . " Не сме обсъждали никакви персони ", акцентира стопанинът на Кремъл, отговаряйки на журналистически въпрос, дали е говорено за ориста на Асад. " Това не е продуктивно, в случай че ние желаеме да реализираме позитивен резултат в края на нашия път ", добави Путин. Той акцентира, че сирийският народ е този, който би трябвало да дефинира ориста на своята страна, в това число и на обособените политически водачи. Но едно от изискванията за това е стартирането на политически развой за основаване на Конституционен комитет. " Именно с това през днешния ден се занимавахме ", сподели съветският президент.
Освен това четирите страни са изразили подготвеност да работят за основаването на условия " за доброволното завръщане на бежанците и вътрешно разселените лица ". Това ще зависи от гаранциите за тяхната „ отбрана от въоръжени спорове, политическо гонене и неоснователни арести “. Към това спада и нуждата от възобновяване на инфраструктурата на страната за обезпечаване на популацията с вода и ток, се споделя в документа.
Русия ще отговори, в случай че терористите в Идлиб продължат с провокациите си
Русия си резервира правото да помогне за ликвидирането на терористите в сирийската провинция Идлиб, в случай че те продължат с провокациите си и продължат да пречат на основаването на демилитаризирана зона там, съобщи Путин. Стопанинът на Кремъл означи, че той с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в детайли са срещнали немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с осъществяването на руско-турското съглашение за Идлиб. Едновременно с това Путин акцентира, че основаването на зона за деескалация и демилитаризирана зона в тази сирийска провинция е единствено краткотрайна мярка.
" Разчитаме, че турската страна в най-скоро време ще обезпечи окончателното евакуиране на опозицията от демилитаризираната зона, на въоръжените и военни формирования. Виждаме, че нашите турски сътрудници вършат всичко допустимо за постигането на тази цел ", сподели Путин. " В случай, че радикалните детайли пречат за решаването на тази задача, правят въоръжени провокация от идлибската зона, Русия си резервира правото да окаже решителна поддръжка на сирийското държавно управление за унищожаването на това огнище на терористична опасност ", акцентира съветският президент.
" Не би трябвало да се позволява получилите там военен опит бандити да продължат със своята незаконна активност, създавайки в нашите страни " спящи кафези ", да вербуват последователи, да проповядват екстремистка идеология и гнет ", акцентира още Путин.
Комитетът за нова конституция на Сирия би трябвало да проработи до края на 2018 година
Комитетът за създаване на нова конституция на Сирия би трябвало да стартира работа до края на годината. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон.
" Конституционният комитет би трябвало да бъде основан и да организира своето първо съвещание до края на годината. Това е нашето общо предпочитание “, сподели Макрон. " Създаването му е належащо за подготовката на транспарантни избори, които би трябвало да се проведат под наблюдението на интернационалната общественост ", счита френският държавен глава.
Решението за основаване на Конституционен комитет, който да създаде рекомендации за ремонти в Конституцията на Сирия, беше взето на 31 януари в Сочи, където се организира Конгресът за сирийски народен разговор. В сегашния миг се взема решение въпросът за група от 15 самостоятелни участници в съвещанието на този орган на гражданското общество. По-рано бяха одобрени описи с делегати от държавното управление и опозиционния Сирийски комитет за договаряния, на които са отпуснати по 15 места.
За Макрон приоритет е битката с тероризма
Париж счита за собствен приоритет в Сирия битката с тероризма и оказването на филантропична помощ на популацията, стана ясно от думите на Макрон.
" Тази битка продължава ", сподели френският президент. Той добави, че " другият приоритет е оказването на филантропична помощ на популацията ". Макрон още веднъж удостовери своята позиция, че е " неприемливо потреблението на химическо оръжие в Сирия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР