Лидерите на проевропейските партии „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са

...
Лидерите на проевропейските партии „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са
Коментари Харесай

Euractiv.com: ГЕРБ спечели изборите, но едва ли ще успее да състави правителство

Лидерите на проевропейските партии „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са подготвени да сформират държавно управление на малцинството, в случай че ГЕРБ на Бойко Борисов не успее да сформира такова първо, оповестиха те в сряда.

ГЕРБ завоюва предварителните избори през октомври, само че няма болшинство в Народното събрание и надали ще успее да сформира държавно управление. " Продължаваме промяната " е на второ място, а " Демократична България " беше техен сътрудник в последната четирипартийна ръководеща коалиция, която беше свалена с избор на съмнение през лятото.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " не са търсили поддръжка за държавно управление на малцинството от съответни политически сили, само че оповестиха няколко предварителни условия за законодателна поддръжка в Народното събрание до Коледа. Вероятно ГЕРБ ще поддържа такова държавно управление, макар че „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ изрично се опълчват на концепцията за публична коалиция с партията на Борисов, която съгласно тях е затънала в корупция.

Според съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов държавно управление на малцинството е неприятен вид, само че още по-лош вид би бил кабинет на " хартиената коалиция " или следващите предварителни избори.

Прозвището „ хартиена коалиция “ получиха трите партии – ГЕРБ, Движение за права и свободи на турското малцинство и социалистическата партия Българска социалистическа партия, които застанаха зад връщането на гласуването с хартиени бюлетини, позволяващи по-лесни злоупотреби по време на избори.

„ Трябва да намерим формула на вярата, че може да има не просто някакво държавно управление, а държавно управление, което да придвижи страната напред. Наясно сме, че може да се окаже невероятно “, сподели Иванов.

Лидерите " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев оповестиха, че Народното събрание би трябвало да откри болшинство, с цел да поддържа няколко ограничения като гаранции за кабинет на малцинството.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР