Преврат в Нигер: Хунтата затваря въздушното пространство, позовавайки се на заплаха от военна намеса

...
Лидерите на преврата в Нигер затвориха въздушното пространство на страната
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер затвориха въздушното пространство на страната до второ нареждане, позовавайки се на заплахата от военна намеса от техните съседи.

Уебсайтът за проследяване на полети Flightradar24 показва, че в момента няма самолети в небето на Нигер.

Западът Африканската група държави, Ecowas, по-рано предупреди, че може да използва сила, ако президентът Мохамед Базум не бъде възстановен на поста до 23:00 GMT в неделя.

Говорител на хунтата казва Въоръжените сили на Нигер са готови да защитават страната.

Г-н Базум беше задържан на 26 юли, а генерал Абдурахман Чиани, командир на президентската гвардия, по-късно се провъзгласи за нов лидер.

Военното превземане беше международно осъдено, включително от бившата колониална сила Франция и останалата част от Европейския съюз, както и от ООН и Съединените щати.

Крайният срок на Нигер искри безпокойство в северна Нигерия Франция ли е виновна за превратите в Западна Африка? Лесен наръчник за случващото се в Нигер

Четейки изявление по националната телевизия в неделя, представителят на хунтата в Нигер каза, че са имали информация, че "чужда сила" се готви да атакува Нигер.

След кризисна среща в Нигерия, военните ръководители на Ecowas казаха в петък, че са изготвили подробен план за възможното използване на сила.

„Всички елементи, които ще влязат във всяка евентуална намеса, са разработени тук, включително необходимите ресурси, как и кога ще разположим силите“, каза Абдел-Фатау Муса , Еко беше комисар по политическите въпроси, мира и сигурността.

И добави: „Искаме дипломацията да работи и искаме това послание да им бъде ясно предадено [на Нигер хунта], че им даваме всяка възможност да обърнат това, което са направили".

Те издадоха своя ултиматум преди седмица, изисквайки генералите да се откажат от властта до полунощ по местно ниво време, което вече е минало.

Ecowas е регионален търговски блок от 15 западноафрикански държави, включително Нигерия, Сенегал, Того и Гана.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Лидерите на преврата изглежда не показват признаци на желание да отстъпят властта и в неделя хиляди техни поддръжници се събраха предизвикателно на стадион в столицата на Нигер Ниамей.

Две от съседите на Нигер - Буркина Фасо и Мали - по-рано предупредиха, че ще третират всяка външна военна намеса в Нигер като "обявяване на война" срещу тях. Буркина Фасо и Мали са членове на Ecowas, но са отстранени от блока, тъй като са управлявани от военни хунти.

Нигер е значителен производител на уран - гориво, което е от жизненоважно значение за ядрената енергия - и под ръководството на г-н Базум беше ключов съюзник на Запада в борбата срещу ислямистките бойци в региона на Сахел в Западна Африка.

Защо някои в Нигер искат Русия да влезе и Франция да излезе от Африка Daily подкаст: Какво стои зад преврата в Нигер?
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР