Военните на Нигер определят кабинет от 21 души преди срещата на върха в Западна Африка

...
Лидерите на преврата в Нигер обявиха списък от 21 души,
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер обявиха списък от 21 души, за които казват, че ще станат министри в ново правителство, налагайки своя дневен ред преди срещата на върха на регионалните лидери, изискващи край до тяхното военно превземане.

Махаман Руфай Лауали, цитиран като „генерален секретар на правителството“, прочете имената по държавната телевизия през нощта, без да уточнява каквито и да било допълнителни планове.

Трима от генералите, които помогнаха за отстраняването на демократично избрания президент Мохамед Базум на 26 юли, бяха назначени за министри на отбраната, вътрешните работи и спорта в правителството, което е около половината от предишното.

Държавните глави в Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) трябва да проведат среща на върха в Нигерия в четвъртък, за да договорят план за действие за Нигер, където лидерите на преврата отказаха да се оттеглят.

След преврата, който шокира региона, ECOWAS призовава за възстановяването на Базум. Той наложи редица санкции, включително зона забранена за полети, и заплаши с възможна употреба на сила за възстановяване на демокрацията.

Непокорните пучисти отхвърлиха дипломатическите предложения и пренебрегнаха крайния срок 6 август от ECOWAS. Военните правителства в съседните Мали и Буркина Фасо обещаха да третират всяка военна намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази загриженост относно Базум и семейството му, след като партията му съобщи, че са били задържани в президентската резиденция без електричество или течаща вода и са прекарали дни без прясна храна.

>

"Генералният секретар... още веднъж призовава за неговото незабавно, безусловно освобождаване и възстановяването му като държавен глава", каза говорител на ООН в сряда.

Срещата в нигерийската столица Абуджа може да се окаже ключов момент в противопоставянето. Очаква се лидерите на блока да се споразумеят за следващите стъпки, които биха могли да включват военна намеса - нещо, което служител на ECOWAS каза, че ще бъде крайна мярка.

Бившият управител на нигерийската централна банка Сануси Ламидо Сануси се срещна с лидери на преврата в нигерийската столица Ниамей в сряда, предлагайки искрица надежда за диалог, след като предишните мисии на ECOWAS бяха отхвърлени.

След среща с нигерийския президент и председател на ECOWAS Бола Тинубу, Сануси каза пред нигерийската преса в Абуджа, че „интервенциите продължават и ще продължат“.

„Това е време за публична дипломация. Това не е въпрос, който оставяме на правителствата. Всички нигерийци, всички нигерийци трябва да бъдат включени, за да се намери решение, което да работи за Африка, за Нигер, за Нигерия и за човечеството“, каза той.

Бивш емир на северния нигерийски град Кано, Сануси също е водач на нигерийския орден на Тиджания, суфи мюсюлманска секта с произход от Алжир, но с последователи в цяла Западна Африка, включително Нигер.

Той все още не е отговорил на исканията на Ал Джазира за коментар относно мисията до Ниамей.

Всяка ескалация би дестабилизирала допълнително региона на Сахел в Западна Африка, един от най-бедните в света, където продължителното насилие от страна на въоръжени групи разсели милиони и предизвика криза с глада.

Нигер беше спрян от ECOWAS след военния преврат, точно както Буркина Фасо, Гвинея и Мали след превратите, извършени там през последните три години.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР