Лидерите на преврата в Нигер обвиняват френските сили, че дестабилизират страната

...
Лидерите на преврата в Нигер обвиниха френските сили, че са
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер обвиниха френските сили, че са освободили заловени „терористи“ и са нарушили забраната за въздушното пространство на страната в опит да дестабилизират Нигер, тъй като Франция незабавно отхвърли обвиненията.

Войници от президентската гвардия на страната завзеха властта и задържаха президента Мохамад Базум на 26 юли, предизвиквайки международно осъждане и заплаха от военно нахлуване от съседни западноафрикански нации. Лидерите на преврата затвориха въздушното пространство на Нигер в неделя и предупредиха за всяка чужда намеса.

Във видеообръщение в сряда говорителят на лидерите на преврата, полковник Амаду Абдраман, заяви, че Франция е освободила 16 „терористични елемента“, които след това са се събрали, за да планират нападение срещу нигерски военни позиции в райони по границата.

Той твърди, че част от Националната гвардия е била атакувана в 6:30 сутринта (05:30 GMT) в Бурку Бурку, на около 30 километра (18,6 мили) от златната мина Самира в региона Тилабери.

Полковникът също така твърди, че френски военен самолет е нарушил забраната за въздушното пространство на страната.

„Свидетели сме на истински план за дестабилизиране на страната ни, организиран от френските сили“, каза Абдраман. Говорителят не предостави никакви доказателства за твърденията.

Френското министерство на Европа и външните работи отхвърли обвиненията и каза, че движението на самолетите му е част от по-ранно споразумение с нигерските сили, съобщи агенция Ройтерс.

В него се казва, че френските войски, разположени в Нигер, са били там по искане на законните власти.

„Не е имало атака срещу нигерски лагер“, се казва в изявление на външното министерство.

Служител на френското правителство каза пред агенция AFP, че „нито един терорист не е бил освободен от френските сили.“

Експерти предупредиха, че потенциалният вакуум във властта в Нигер може да бъде използван от въоръжени групи.

„Тилабери е район, в който виждате много дейности от групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ“, каза Ахмед Идрис от Ал Джазира, репортаж от Абуджа, столицата на Нигерия.

„И от първия ден на преврата се страхуваха, че някой член на въоръжени групи в региона може да се възползва от случващото се“, каза Идрис.

Извънредна среща на върха на ECOWAS

Франция е бившата колониална сила на Нигер и поддържа силни връзки с него, като в страната са разположени между 1000 и 1500 френски войници. Но лидерите на преврата отмениха пет споразумения за военно сътрудничество и спряха излъчването на френските международни новини France 24 и RFI.

Твърденията на лидерите на преврата идват ден преди Икономическото сътрудничество на западноафриканските държави (ECOWAS) да се събере в Абуджа, за да се занимае с кризата в Нигер.

На предишна среща на върха миналата седмица ECOWAS предупреди, че може да се намеси военно и определи 6 август като краен срок за военните да възстановят демокрацията и да освободят Базум. След изтичането на крайния срок не последваха военни действия.

Ръководителят на регионалния блок Бола Тинубу, също президент на най-силния член на ECOWAS Нигерия, се сблъска с опозиция – както на национално, така и на международно ниво – за повишаване на перспективата за военна намеса.

Мали и Буркина Фасо – които бяха отстранени от ECOWAS след преврата там – обещаха подкрепата си на лидерите на преврата в Нигер.

Завземането на властта в Нигер е деветият преврат в района на Сахел за три години.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР