Лидерите на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки

...
Лидерите на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки
Коментари Харесай

Германия: ГСДП, Зелени и СвДП започват официални преговори за коалиция

Лидерите на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки партии са се съгласили да предлагат започването на публични договаряния за сформиране на ръководеща коалиция, заяви претендентът на ГСДП за канцлерския пост Олаф Шолц, представен от Ройтерс.

Социалдемократите, които реализираха най-голям резултат на парламентарните избори в Германия предишния месец, " Зелените " и пробизнес насочената Свободна демократическа партия (СвДП) споделиха, че проучвателните диалози, целящи да бъде открито дали трите обединения имат задоволително общи позиции, с цел да образуват дружно държавно управление, са били градивни.

" Възможно е ново начало с присъединяване на трите партии ", сподели Шолц на конференция, на която разгласи, че има договорка за пътна карта за договаряния. " Ние постигнахме единодушие по текста от проучвателните диалози ", продължи той и добави, че това " е доста добър резултат, който ясно демонстрира, че в Германия може да бъде формирано държавно управление, което има за цел да подсигурява, че ще реализираме прогрес ".

Сълидерът на Зелените Аналена Бербок съобщи, че първичното съглашение предвещава " коалиция на напредъка ", която " в действителност ще употребява идващото десетилетие като десетилетие на обновяване ".

В взаимен документ, оповестен след края на проучвателните договаряния през днешния ден, евентуалните сътрудници показват своята увереност, че могат да сключат " амбициозно и жизнеспособно съдружно съглашение ", съобщи ДПА.

" Проучвателните договаряния се характеризираха с доверие, почитание и вземане предвид един с различен. Смятаме да продължим по същия метод ", се показва в текста.

Ако социалдемократите, " Зелените " и свободните демократи приключат сполучливо формалните договаряния, това ще е първата тристранна коалиция на федерално равнище в Германия от 50-те години на предишния век, отбелязва ДПА.

Ройтерс цитира чернова на документа, съгласно която една от точките, контрактувани от трите партии, е отвод от електроцентралите, работещи с въглища, до 2030 година Те са се споразумели още 2 % от немската земя да бъде употребена за инсталиране на вятърни генератори, всички покриви на здания, за които има опция, да бъдат оборудвани със слънчеви панели и времето за обмисляне и издаване на разрешителни да бъде понижено най-малко на половина.

Споразумението значи, че алиансът ХДС/ХСС на Меркел се насочва към опозиционните скамейки, откакто означи най-лошия си резултат на изборите след войната, отбелязва Франс прес. Лидерът на ХДС и претендент за канцлер Армин Лашет неотдавна съобщи, че партията му остава отворена за съставяне на ръководеща коалиция, само че даже оставането му на личният му пост е под въпрос.

Изправени пред най-тежката си рецесия от десетилетия, консерваторите възнамеряват сериозна чистка на управлението си, като до декември ще се организира конгрес, на който ще бъдат определени новите им ръководители.

Шолц, който е и вицеканцлер на Меркел, изрази тази седмица убеденост, че тристранните договаряния с присъединяване на неговата партия ще доведат до сформиране на идващото държавно управление на Германия преди Коледа.

Коалицията на СДП, Зелените и СвДП - известна като " светофар " по аления, зеления и жълтия цвят на трите партии - откри поддръжка измежду германците. 62% от тях утвърждават обединението като идващото федерално държавно управление, съгласно изследване, оповестено в петък.

Рейтингът на Шолц е още по-висок, защото трима от всеки четирима декларират, че е било " добре " той да стане канцлер.

Накъде потегля Германия

Предстоящата промяна на управлението на Германия в лявоцентристка посока идва в миг, когато най-голямата стопанска система в Европа се бори със комплицираното предизвикателство да обезпечи възобновяване на страната след пандемията.

Сериозният дефицит на първични материали и съставни елементи към този момент лимитира растежа, като заводите на жизненоважната за Германия автомобилна промишленост не работят заради проблеми с доставките.

Въпреки че индустрията упорства държавната поддръжка да продължи, плануваната цел за нулеви излъчвания до 2045 година ще изисква големи вложения, в това число създаване на по-устойчиви енергийни мощности и по-екологични транспортни благоприятни условия.

По време на формалните договаряния Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП ще би трябвало да ревизират дали могат да преодолеят разликите си по въпроси, включващи опазването на климата, данъчното облагане и обществените разноски. Но и двете партии обявиха, че желаят да " изградят мостове ", с цел да ръководят.

Всички партии се стремят да избегнат повтаряне на последствията от изборите през 2017 година, когато СвДП трагично напусна съдружните договаряния с консерваторите и Зелените и бяха нужни месеци, с цел да се оформи ново държавно управление.

Анализаторите считат, че с намирането на взаимни отстъпки сред партиите е малко евентуално Германия да стане очевидец на внезапно клатушкане наляво.

Шолц въпреки всичко е бил финансов министър на Меркел и неведнъж е заявявал, че се придържа към правилото на Германия за недопускане на нов дълг.

Анализаторът на Berenberg Bank Холгер Шмидинг съобщи, представен от Франс прес, че в реалност може да се окаже " по-трудно при Шолц ", в сравнение с при коалиция, водена от ХДС, да се реализиран евентуални промени в немските и европейските правила или спомагателни немски фискални задължения в Европа.

" Като министър на финансите от март 2018 година Шолц към този момент е оформил в забележителна степен фискалната позиция на Германия и нейната позиция в договарянията с Европейски Съюз. Не очаквайте коренна смяна от евентуалното му прекосяване в кабинета на канцлера ", написа Шмидинг.

По-скоро Германия евентуално ще продължи своята " постепенна смяна към гъвкаво пояснение на разпоредбите, повече разноски вкъщи и в Европа и повече вложения в зелената и цифровата промяна, инфраструктурата и опазването на здравето ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР