Лидерите на историческите врагове Турция и Армения се срещнаха за

...
Лидерите на историческите врагове Турция и Армения се срещнаха за
Коментари Харесай

Турският президент Ердоган се срещна в Прага с арменския премиер Пашинян

Лидерите на историческите врагове Турция и Армения се срещнаха за първи път персонално, откакто двете страни се споразумяха да подобрят връзките си, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският министър председател Никол Пашинян се срещнаха през вчерашния ден в Прага в коридорите на конгрес, събрал ръководителите на 44 страни за основаването на Европейска политическа общественост, чиято цел е укрепването на сигурността и икономическият разцвет в Европа. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също присъстваше на нещо като неофициална среща на тримата водачи.

По-късно Ердоган и Пашинян оглавиха двустранни диалози сред делегациите на страните си.

" Искрено имам вяра, че ще реализираме цялостно нормализиране (на отношенията) въз основа на добросъседски връзки ", съобщи по-късно Ердоган пред публицисти, допълвайки, че срещата е протекла в " другарска атмосфера ".

Турция и Армения, които не поддържат дипломатически връзки, се споразумяха предходната година да стартират договаряния, с цел да загърбят десетилетията на напрежение и оскърбление и да отворят още веднъж общата си граница. Оттогава назначените от двете страни специфичните пратеници се срещнаха на четири кръга от договаряния. В резултат на диалозите беше реализирано съглашение за обновяване на чартърните полети сред най-големия турски град Истанбул и арменската столица Ереван.

Ердоган сподели, че Армения е отправила някои претенции в хода на диалозите, само че не уточни детайлности. Специалните пратеници и външните министри на двете страни ще продължат напъните за нормализиране на връзките, означи той.

" Нямаме никакви предварителни условия. Просто им казахме: " Направете по този начин, че връзките сред вас и Азербайджан да доближат несъмнено ниво на зрялост и да се стигне до спокойно съглашение ", съобщи Ердоган.

Турция, която е непосредствен съдружник на Азербайджан, затвори границата си с Армения през 1993 година в символ на взаимност с Баку, който е в спор с Армения за региона Нагорни Карабах.

През 2020 година Анкара оказа мощна поддръжка на Азербайджан при шестседмичната борба с Армения за Нагорни Карабах, завършила с реализирано с посредничеството на Русия спокойно съглашение, по силата на което Азербайджан получи надзор върху забележителна част от региона.

Турция и Армения имат враждебни връзки от повече от 100 години поради гибелта на към 1,5 милиона арменци при кланета, депортации и изтощителни форсирани преходи, почнали през 1915 година в Османска Турция.

Това е вторият опит на Анкара и Ереван за помиряване. През 2009 година Турция и Армения реализираха съглашение за определяне на публични връзки и отваряне на границите си, само че то по този начин и не бе утвърдено заради мощната опозиция на Азербайджан.

Миналия месец Армения и Азербайджан се договориха за преустановяване на огъня, с цел да се постави завършек на избухналите боеве, при които починаха 155 бойци от двете страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР