Лидерите на Иран обещаха да отмъстят за убития от САЩ

...
Лидерите на Иран обещаха да отмъстят за убития от САЩ
Коментари Харесай

Иран претегля вариантите след убийството на Солеймани

Лидерите на Иран дадоха обещание да отмъстят за убития от Съединени американски щати военачалник Касем Солеймани - пълководец на (елитните) сили " Ал Кудс " на иранската Революционна армия.

Ето кои са някои от вариантите на Техеран:

Военна мощ

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп държат корав език, само че никой от двамата не демонстрира интерес от пълномащабна война, въпреки че опцията от военна борба не може да бъде изключена. Ако Хаменей призове за въздържаност, това може да се изтълкува като уязвимост в страната и измежду районните проксита (на Иран). Ето за какво той може да прибегне до възмездие в дребен мащаб. Карим Саджадпур, старши откривател във Фонда Карнеги за интернационален мир, сподели, че Хаменей би трябвало деликатно да калибрира мащаба на реакцията. " Със слаб отговор рискува да загуби почитание, с преувеличен отговор рискува да загуби главата си ", изясни откривателят.

Според отчет на американското военно разузнаване от декември Иран разчита на три основни военни качества: балистичната ракетна стратегия, военноморските сили, които могат да застрашат навигацията в петролодобивния район на Залива и милициите - проксита в страни като Сирия, Ирак и Ливан. Иран твърди, че има ракети с точно ориентиране, крилати ракети и въоръжени дронове, способни да ударят американски бази в Залива и да доближат Израел - огромния зложелател на Техеран.

Техеран или неговите проксита биха могли да нападат петролни танкери в Залива и в Червено море - морски пътища за транспорт на нефт и търговски артикули, свързващи Индийския океан със Средиземно море през Суецкия канал.

Блокиране на Ормузкия пролив

Военна борба или нараснало напрежение биха могли да попречат на корабоплаването през Ормузкия пролив, през който минава една пета от международния рандеман на нефт. Всяко спиране може да повиши внезапно цените на петрола. Иран не може законно да затвори едностранно водния път, тъй като част от него съставлява териториални води на Оман. Корабите обаче минават и през ирански води, които са под отговорността на военноморските сили на Революционната армия.

Техеран би могъл да употребява ракети, дронове, мини и катери, с цел да се конфронтира със Съединени американски щати и техните съдружници. Американски публични лица предизвестяват, че затварянето на протока значи секване на " алена линия " и че Америка ще предприеме дейности, с цел да го отвори още веднъж.

Асиметрични тактики и проксита

Американските сили в Близкия изток може да бъдат застрашени. Иран разчита основно на асиметрични тактики и проксита, с цел да противодейства на по-съвършените американски оръжия. Техеран дава оръжия и техническа експертиза на свои съдружници. Йеменските хути използваха ракети и дронове иранско произвеждане, с цел да нападат летища в Саудитска Арабия.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия упрекват Иран за офанзивите против петролни танкери покрай Ормузкия пролив предходната година и настояват, че Иран стои зад нападенията против саудитски петролни обекти, въпреки че Техеран отхвърля. Подкрепяни от Иран милиции в Ирак нападнаха бази, в които са ситуирани американски сили. През юни Иран смъкна американски дрон с ракета земя-въздух, изправяйки двете страни на ръба на директен спор.

 Иран претегля разновидностите след убийството на Солеймани

Избор на миг

Малко евентуално е Иран да работи преждевременно, счита Али Алфонех, старши откривател в Института за арабските страни от Залива във Вашингтон. " Иран няма различен избор, с изключение на да нанесе ответен удар и да отмъсти за убийството на военачалник Солеймани. Но Ислямската република е търпелива, и по кое време и какъв ще бъде този удар, е към момента незнайно за нас ", сподели той.

Дългата ръка на Иран

Иран и неговите съдружници биха могли да употребяват силата си отвън района. През 1994 година член на ливанското придвижване " Хизбула " взривиха Аржентинското еврейско сдружение за взаимопомощ в Буенос Айрес, убивайки 85 души. Аржентина упрекна Иран и " Хизбула " за бомбения атентат. Те отхвърлят каквато и да било отговорност. Аржентина също по този начин упрекна " Хизбула " за офанзивата против израелското посолство в Буенос Айрес през 1992 година, при която починаха 29 души.

" По-вероятна е трайна поредност от офанзиви посредством проксита против американски и сьюзнически ползи, районно и даже световно. Иран има дълга история на сходни офанзиви в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка, със разбъркан триумф ", предвижда Саджадпур от фонда " Карнеги ".

Дипломация вместо борба

Иранските водачи до момента държаха отворена врата за дипломацията, с цел да реализират задачите си, изключително когато тяхната стопанска система бе притисната от наказания на Съединени американски щати. " Иран и Америка са работили дружно в предишното в Афганистан, Ирак и на други места. Те имат общи ползи и общи врагове. Една военна борба би коствала скъпо и на двете страни. Дипломацията за сметка на това може да реши доста проблеми и тя е вид ", посочи почитан посланик от района.

Иран бе изключил всевъзможни договаряния със Съединени американски щати, до момента в който те не се върнат към нуклеарното съглашение от 2015 година и не анулират всички наказания, които наново постановиха на Иран след изтеглянето им от съглашението през 2018 година Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи след убийството на Солеймани, че Вашингтон желае деескалация на напрежението. А ден откакто Техеран разгласи, че се отхвърля от наложените му с нуклеарното съглашение ограничавания върху обогатяването на уран, президентът Тръмп, представен от своята съветничка Келиан Конуей, съобщи, че това съглашение към момента може да се предоговори, " в случай че Иран стартира да се държи като естествена страна ".

Днес и самият Иран посредством своя заместител вътрешен министър Абас Арагчи, съобщи, " че е подготвен да се върне към цялостно съблюдаване на съглашението ", без да посочи гуляй какви възможни условия. " Макар че мнозина предсказват Трета международна война, последните 40 година от историята на Иран сочат, че над всичко за Ислямската република е нейното оцеляване. Техеран мъчно може да си разреши пълномащабна война със Съединени американски щати, до момента в който е изправен пред тежки стопански наказания и вътрешни безредици, изключително без Солеймани ", сподели Саджадпур. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР