Лидерите на икономиките от най-развитите страни Г-7, които започнаха във

...
Коментари Харесай

Г-7 обеща да осигури 1 млрд. ваксини на по-бедните страни

Лидерите на стопанските системи от най-развитите страни Г-7, които започнаха във Англия своята среща онлайн за първи път от над година, дадоха обещание да дават 1 милиарда дози от коронавирус имунизациите на по-бедните страни като част от проект за " имунизиране на света " до края на 2022 година

Този ход, който беше разгласен при започване на тридневната среща на върха, има за цел да отговори на рецензиите, че западните държавни управления са обезпечили по-голямата част от животоспасяващите ваксини против ковид, с цел да ваксинират личното си население. Обещанието е и опит за опълчване на " имунизационната дипломация ", водена от Пекин и Москва, които бързо продават своите ваксини на разрастващите се страни, оповестява Financial Times.

Домакинът на срещата на върха в Корнуол, министър председателят Борис Джонсън, заяви в петък, че Англия ще подари 100 млн. непотребни дози ваксини в границите на идващите 12 месеца.

След персонална среща с домакина си в британския курорт Карбис бей в най-южната част на страната, американският президент Джо Байдън разкри ангажимент на Съединени американски щати да закупи 500 млн. ваксини против COVID-19, създадени от BioNTech/Pfizer, и да ги подари на някои от най-бедните страни в света. Байдън възнамерява да обезпечи 200 млн. от дозите през тази година, а останалите през първата половина на 2022 година " Тук става въпрос за нашата отговорност, нашето филантропично обвързване да спасим колкото се може повече животи ", съобщи Байдън.
И Европейски Съюз е в играта
Европейски Съюз настрана даде обещание 100 млн. дози за африкански и други разрастващи се страни до края на годината. Изказвайки се в Елисейския замък в четвъртък, президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че ще упорства Г-7 да " отстрани пречките " за ускоряването на имунизацията в Африка, с цел да се доближи 40% имунизация до края на 2021 година и 60% до края от първото тримесечие на идната година. Усилията на Съединени американски щати и другите членове на Г-7 ще би трябвало да бъдат " съчетани " с заричане от страна на производителите на медикаменти да раздадат еквивалента на 10% от тяхното произвеждане на ваксини, добави Макрон.

Британски дипломати нарекоха срещата в Карбис бей " имунизационна среща на върха ", наблягайки, че страните от Г-7 ще илюстрират преоткрития си групов метод, до момента в който се оправят с COVID-19. След четири години, в които клубът на богатите демокрации беше неподвижен от конфронтационното и ориентирано във вътрешността президентство на Доналд Тръмп, Байдън ще употребява срещата на върха на Г-7 и пътуването си до Брюксел в понеделник, с цел да утвърди водачеството на Съединени американски щати в развития свят, както и над трансатлантическо съдействие. Джонсън разказа взаимоотношението си с Байдън като " огромна глътка пресен въздух ". " Има доста неща, [които] желаеме да вършим дружно ", сподели той, цитирайки сигурността, НАТО и изменението на климата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР