Лидерите на Г-7 се събират в Канада за една от

...
Лидерите на Г-7 се събират в Канада за една от
Коментари Харесай

Мита и Тръмп: Война на думи преди срещата на Г-7

Лидерите на Г-7 се събират в Канада за една от най-жлъчните срещи от години . В навечерието на срещата, водачите на Франция и Канада влязоха в конфликт с американския президент Доналд Тръмп по главната тематика на срещата - комерсиалните мита.

Тръмп, който се чака да дойде финален и да си тръгне пръв от срещата , наложи мита върху вноса на алуминий и стомана, което провокира ответна мярка от комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати.

 Протести в Канада против Г-7
Протести в Канада против Г-7

Трудна среща на върха

Ала страните също по този начин биха могли да се сблъскат поради нуклеарното съглашение с Иран и климатичните промени.

Срещата на Г-7, в която членуват Канада, Съединени американски щати, Англия, Франция, Италия, Япония и Германия, стартира през днешния ден в канадския град Квебек.

На Тръмп се опълчват главно Франция и Канада .

Please tell Prime Minister Trudeau and President Macron that they are charging the U.S. massive tariffs and create non-monetary barriers. The EU trade surplus with the U.S. is $151 Billion, and Canada keeps our farmers and others out. Look forward to seeing them tomorrow.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 7, 2018

Въпреки че беше сторено доста за парирането на напрежението сред американския президент и френския му сътрудник Еманюел Макрон, последният не спести рецензиите си към него.

В обява в " Туитър " Макрон съобщи, че в случай че Тръмп желае да бъде изолиран, шестте други страни ще подпишат тяхно лично съглашение на срещата на Г-7.

 Макрон заплаши Съединени американски щати с Г-6
Макрон заплаши Съединени американски щати с Г-6

Лидерите от Г-7 не би трябвало да се опасяват да реализират съглашения без Съединени американски щати

Домакинът, канадският министър председател Джъстин Трюдо, също беше изострен, като дефинира като " смехотворни " изказванията на Тръмп , че по-високите мита върху стоманата и алуминия са в отбрана на националната сигурност на Съединени американски щати.

Тръмп, който в никакъв случай не пада по тил, написа няколко предизвикателни изявления в " Туитър ", обвинявайки Трюдо, че е изпълнен с възмущение и че Европейски Съюз и Канада от години издигали " големи митнически и непарични търговски бариери против Съединени американски щати ".

" Свалете митата и бариерите си, или ние ще сторим повече, в сравнение с единствено да ви отговаряме ", написа той.

Prime Minister Trudeau is being so indignant, bringing up the relationship that the U.S. and Canada had over the many years and all sorts of other things...but he doesn’t bring up the fact that they charge us up to 300% on dairy — hurting our Farmers, killing our Agriculture!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 7, 2018

Британският министър председател Тереза Мей наподобява предприе по-помирителен метод, изтъквайки, че желае Европейски Съюз да работи въздържано и съразмерно в отговор на американските мита.

Тръмп най-вероятно ще бъде последният, който ще дойде на срещата, като от Белия дом прецизираха, че още в събота сутринта той ще си тръгне, с цел да се насочи към Сингапур за срещата с водача на Северна Корея Ким Чен-ун.

Трюдо сложи пет тематики, които ще бъдат обсъждани по време на срещата на Г-7 - включващ стопански растеж; тъждество на половете и овластяването на жените; международен мир и сигурност; работни места на бъдещето; климатични промени и океани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР