Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на

...
Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на
Коментари Харесай

Какви са вариантите на ЕС за предоставяне помощ на Украйна и какво иска Унгария?

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на 1 февруари, с цел да се опитат още веднъж да се спогодят за даването на нова финансова помощ на Украйна, до момента в който Киев се бори против съветската инвазия, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12450
Миналия месец Унгария наложи несъгласие на отпущането на 50 милиарда евро за Украйна посредством бюджета на Европейски Съюз до 2027 година.

Тази седмица ръководителят на изпълнителната власт на блока Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е изрази убеденост, че ще бъде реализирано съглашение сред всички 27 страни членки. Унгарският министър-председател направи мнения, навеждащи на мисълта, че постигането на съглашение е допустимо, макар че през вчерашния ден началникът на неговия кабинет съобщи, че Будапеща и Европейски Съюз остават радикално разнообразни позиции.

Ето някои от разновидностите за съглашение, които се преглеждат в политическия център на Европейски Съюз - Брюксел, и по какъв начин се гледа на тях в унгарската столица:

Сделка сред всички 27 страни от Европейски Съюз в границите на общия бюджет

Това бе " План А " на Европейски Съюз, до момента в който Орбан не го отхвърли предишния месец. Оттогава той споделя, че още веднъж ще наложи несъгласие. Този вид включва преразглеждане на взаимния бюджет на блока за интервала 2024-27 година за разпределяне на 50 милиарда евро нова помощ за Украйна.

Орбан е срещу концепцията да се отпускат авансово средства, до момента в който обстановката в Украйна е мощно непредсказуема. Той съобщи, че поддръжката за Киев не би трябвало да " вреди " на бюджета на Европейски Съюз.

Всички страни от Европейски Съюз вършат вноски в централната хазна съгласно според от това какъв брой са огромни и какъв брой богати. Бюджетът се ръководи от изпълнителния орган на Европейски Съюз, Европейската комисия със седалище в Брюксел. Тя твърди, че този вид ще даде на Украйна значима дълготрайна финансова предвидимост.

Сделка сред 27-те отвън бюджета на Европейски Съюз

Вариант, който се преглежда като втори най-хубав в Брюксел, е ангажирането със средства посредством специфичен финансов инструмент, основан от всичките 27 страни членки, само че отвън техния общ бюджет.

Той би могъл да бъде основан, като страните членки дават повече финансови гаранции за Европейски Съюз, против които Европейска комисия да вземе на ниска цена заем на пазара.

По този метод блокът даде 18 милиарда евро на Украйна през 2023 година - договорка, която Орбан в началото също блокира. Този път Будапеща сподели, че е срещу вземането на заеми за Украйна.

Но Орбан приветства слагането на помощта за Украйна отвън общата хазна, като съобщи в обществените мрежи: " План Б на Европейска комисия е унгарският проект А! ".

Будапеща желае уговорките, основаващи се на брутния народен приход на страните, и помощта за Киев да се договарят годишно.

Това би дало на Украйна по-малка предвидимост и би засилило опасността от унгарско несъгласие всякога.

26-те вървят напред без Унгария

Съобразявайки се с това, останалите 26 страни от Европейски Съюз преглеждат също разновидността да работят без Унгария, което е обръщение към Орбан, че неговите спънки си имат граници.

Това може да стане под формата на съглашение сред 26-те страни за удължение на поддръжката за Киев, само че всяка от тях да го направи независимо. Такава формула обаче би била по-сложна и скъпа, както и по-нестабилна от взаимните дейности под чадъра на Европейски Съюз.

Освен това тя би разкрила сериозен раздор в блока във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, което ще отслаби сплотеността на Европейски Съюз и посланието, което той желае да изпрати на Москва, като обезпечи продължение на поддръжката за Киев.

Все още е допустимо комплициране

Официални представители в Брюксел показаха внимателен оптимизъм, че на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на 1 февруари ще бъде реализирано съглашение. Официални представители в Будапеща също споделиха, че чакат срещата да има резултат.

Докато това прави объркването по-малко евентуално, в сравнение с някакъв тип договорка, наблюдаващите на Европейски Съюз постоянно наблюдават за каквото и да било ненадейно развиване, което трансформира проектите в последния миг.

Последици за средствата на Европейски Съюз за Унгария

Макар и публично обособена, полемиката се припокрива с все по-ожесточените разногласия за върховенството на закона в Унгария сред Европейски Съюз и Орбан.

Брюксел спря десетки милиарди помощи от Европейски Съюз, предопределени за Унгария поради необятно публикуваните обвинявания, че Орбан е навредил на демокрацията вкъщи по време на 13-годишното си ръководство.

През декември предходната година Европейска комисия отблокира към 10 милиарда евро от тях, до момента в който блокът се опитваше да получи поддръжката на Орбан за Украйна.

Около два пъти по-голяма от тази сума остава замразена, в това число по отношение на рестриктивните мерки на Будапеща върху правата на мигрантите и представителите на ЛГБТ общността.

Унгарски публични представители обявиха, че приемането на демократичните условия на Европейски Съюз в тези области е " надалеч зад алената линия ".


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР