Лидерите на Европейския съюз се срещат днес на неформална вечеря

...
Лидерите на Европейския съюз се срещат днес на неформална вечеря
Коментари Харесай

Разногласията със САЩ ще засенчат Западните Балкани на вечерята на лидерите на ЕС в София

Лидерите на Европейския съюз се срещат през днешния ден на неофициална вечеря в София, която ще предшества диалозите им с ръководителите на страните от Западните Балкани в четвъртък. По стратегия акцентът на вечерята, която ще се организира в София Тех Парк, са цифровите технологии за Европа, научните проучвания и нововъведенията. Поканата е от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, а хазаин ще бъде министър-председателят на България Бойко Борисов.

Вечерята е оповестена като част от така наречен Програма на водачите (инициатива за направляване дейностите на европейските водачи до изборите за Европарламент след година) и би трябвало да се концентрира върху цифровизацията на Европа, научните проучвания и нововъведенията. В реалност е доста по-вероятно тематиката да бъде засенчена от диспути към връзките със Съединени американски щати около иранската нуклеарна договорка и първи кулоарни диалози за идващия 7-годишен бюджет на Европейски Съюз. Според EurActiv oттеглянето на Съединени американски щати от съглашението с Техран и глобите, заплашващи и бизнеса на европейски компании, както и опасността от налагане на американски мита върху стоманата и алуминия ще преобладават в диалозите на водачите.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа по-рано в " Туитър ", че политиките на Доналд Тръмп за иранската нуклеарна договорка и търговията ще " срещнат обединен европейски метод " и водачите на Европейски Съюз ще обсъдят и двата въпроса на срещата в София тази седмица.

Според организация " Ройтерс " водачите на Европейски Съюз ще обсъдят в сряда вечерта по какъв начин да защитят европейските компании, които вършат бизнес с Иран от глобите на Съединени американски щати. Високопоставен чиновник от Европейски Съюз разяснява пред организацията, че ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини ще показват на водачите всички вероятни разновидности, когато се срещнат довечера в София.

Ръководителите на европейските страни по всяка възможност няма да подминат и горещата тематика за протичащото се в Израел, откакто Съединени американски щати реалокираха посолството си от Тел Авив в Ерусалим. По-рано тази седмица минимум 58 палестинци бяха убити в линията Газа от израелската войска при митинги против този ход на президента Доналд Тръмп, който бе признат извънредно отрицателно в доста страни по света.

Фотогалерия: Вариация на кюфтета с лютеница ще вечерят водачите на Европейски Съюз в София >

Три страни от Европейски Съюз - Чехия, Унгария и Румъния - обаче не желаят да осъдят преместването на посолството. В събота представителят на чешкия президент Милош Земан заяви, представен от " Франс прес ", че трите страни са блокирали приемането от Европейски Съюз на декларация, критикуваща този ход на Тръмп.

Друг въпрос, който евентуално ще бъде разискван, е предлагането на Европейската комисия за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, като в блока към този момент започнаха да се оформят лагери на съперниците и поддръжниците на предлагането за съкращения в някои стратегии и увеличение на средствата за новите цели на съюза.

На идващия ден към водачите на Европейски Съюз ще се причислят сътрудниците им от Западните Балкани. Министърът за европредседателството Лиляна Павлова неведнъж акцентира, че срещата е за свързаността, а не за разширението и у страните от района не би трябвало да се основават подправени упования.

За упованията на страните от Западните Балкани четете тук.

За усложненията в трафика, които се чакат около идните събития четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР