Лидерите на Европейския съюз се срещат днес и утре, за

...
Лидерите на Европейския съюз се срещат днес и утре, за
Коментари Харесай

Възможности за хората да произвеждат сами ток, да се отопляват и охлаждат от ВЕИ вместо диверсификация на газ е новият път според Грийнпийс

Лидерите на Европейския съюз се срещат през днешния ден и на следващия ден, с цел да разискват войната в Украйна и оправянето с последствията от нея, в това число енергийната сигурност на континента, а през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков разгласи българското предложение страните членки взаимно да закупуват природен газ и да се вкара таван на ценитe. Не можем да продължим да разчитаме на газ, нефт и нуклеарно гориво от Русия и по този начин да плащаме за войната. Решението за оправянето с енергийната рецесия обаче е във възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и децентрализираната енергийна система, а не в зависимостта от изкопаемите горива, която политиците пробват да удължат, като просто сключат контракти с различен снабдител, упорстват от интернационалната неправителствена организация " Грийнпийс ". Българските политици и европейските им сътрудници търсят бързи решения, само че промяната на доставчика на газ или други изкопаеми горива даже на равнище Европейски съюз няма да реши казуса със зависимостта, непредсказуемите цени, споровете, енергийната беднотия и климатичната рецесия. Европейските водачи би трябвало да поддържат огромно въвеждане на енергийна успеваемост и потребление на децентрализирана възобновима сила, безапелационни са от екологичната организация.
Българската енергийна система е властническа, централизирана и основана на замърсяващи горива. Институциите към този момент 9 месеца бавят адаптирането на Директивата за възобновима сила в българското законодателство. Тя подтиква производството на електричество, отопление и изстудяване с възобновими енергийни източници, “ разяснява Балин Балинов, координатор на акцията „ Енергийни решения “ на „ Грийнпийс “ – България. „ Ако желаеме енергийният преход към възобновима сила и децентрализирана система да донесе изгоди за хората, а не да облагодетелства същите олигарси, които в този момент печелят от изкопаеми горива, ще би трябвало да внимаваме да не се допусне запазването на старите модели и зависимости, “ разяснява Меглена Антонова, началник на акциите на „ Грийнпийс “ – България. Милиони хора в Европа са затруднени () да поддържат домовете си топли през зимата, а на фона на това през 2021 година фирмите за изкопаеми горива натрупаха рекордни облаги (). През февруари 2022 година „ Грийнпийс “, дружно с още 6 огромни цивилен организации, подписа манифеста „ ". С него организациите - Bankwatch, CAN Europe, ECOS – Environmental Coalition on Standards, EEB - European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Global Witness и „ Грийнпийс “ упорстват пред Европейския съюз за гарантиране на налично отопление от възобновими източници за обществото. е още по-актуален в сегашната обстановка на война, растящи цени на горивата и на доста артикули от първа нужда. Подобряването на енергийната успеваемост и прекосяването към възобновими енергийни източници за електричество, отопление и изстудяване са основни за обезпечаването на енергийната самостоятелност на България и Европа и за битката с климатичните промени. Най-уязвимите хора в обществото би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да завърши зависимостта им от изкопаемите горива и да имат достъп до екологично отопление и изстудяване.
Бележки
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР