Лидерите на Европейския съюз са готови да потвърдят поетия ангажимент

...
Лидерите на Европейския съюз са готови да потвърдят поетия ангажимент
Коментари Харесай

ЕС готова да въведе едностранно дигитален данък, ако няма споразумение със САЩ

Лидерите на Европейския съюз са подготвени да потвърдят поетия ангажимент за едностранно данъчно облагане на софтуерните колоси, в случай че не съумеят да договорят интернационална данъчна рамка със своите сътрудник, в това число администрацията на американския президент Джо Байдън, доникъде на тази година.

По време на среща на върха по-късно този месец европейските водачи ще „ подчертаят нуждата от незабавни ограничения за справяне с данъчните провокации, произлизащи от дигитализацията на стопанската система, с цел да се подсигурява заслужено и дейно данъчно облагане “, се споделя в предварителна чернова на общо комюнике, видяна от Блумбърг.

Макар че дават обещание да работят по „ консенсусно решение доникъде на 2021 година “, водачите ще „ потвърдят готовността си да продължат напред, в случай че не се стигне до световно решение “, се показва още в документа.

Изнервени от бавния прогрес в договарянията за основаване на интернационалните правила за данъчно облагане на цифровите услуги, няколко европейски страни към този момент са въвели, или възнамеряват да въведат налози върху приходите на компании като Фейсбук и Гугъл в юрисдикциите в които те оперират. Така нареченият цифров налог провокира спор сред редица европейски страни и администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп, която заплаши да наложи мита върху вноса на артикули от тези страни като ответна мярка.

Основната цел на цифровия налог е да обезкуражи софтуерните колоси като Гугъл, Фейсбук и Amazon да осчетоводяват облагата си в страни с ниски налози като Ирландия, вместо в страните, в които генерират тези облаги.

Предишните за въвеждане на обединен цифров данък в Европейски Съюз се провалиха, защото приемането на сходна мярка изисква единомислещо утвърждение от всички 27 страни членки. Някои страни членки упорстват, че блокът би трябвало да даде повече време на световните договаряния под егидата за Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Миналият месец се появиха и първите признаци за прогрес, откакто американският финансов министър Джанет Йелън съобщи пред сътрудниците си по време на видео съвещание на Г-20, че Съединени американски щати отдръпват настояването си за включване към евентуалния контракт на по този начин наречената уговорка safe harbor (в превод от британски – безвредно пристанище), която на процедура ще разреши на американските компании да не следват новите данъчни правила.

Въпреки напъните на администрацията на Байдън, по тематиката с цифровия налог към момента съществуват различия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Извън противоречивата уговорка, двете страни са на друго мнение и по въпроса за обсега на новите данъчни правила и за това по какъв начин те би трябвало да бъдат прилагани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР