Лидерите на Европейския съюз приеха нови, по-строги санкции срещу Русия

...
Лидерите на Европейския съюз приеха нови, по-строги санкции срещу Русия
Коментари Харесай

Евролидерите санкционират Русия във финансите и енергетиката

Лидерите на Европейския съюз одобриха нови, по-строги наказания против Русия поради нашествието в Украйна, предава Reuters. Санкциите включват ограничения в региона на енергетиката, визовата политика, финансите, превоза и други. Премиерът Кирил Петков също взе присъединяване в срещата, на която стана ясно, че Европейски Съюз ще наложи и надзор върху износа.

Лидерите на 27-членния блок подлагаха на критика Путин един по един, когато дойдоха за незабавната среща на върха в Брюксел. Латвийският министър председател Крисиянис Каринс го разказа като " подведен автократ, създаващ бедност на милиони ".

Предвижда се Европейски Съюз да замрази съветските активи в Блока, спирайки достъпа на банките до европейските финансови пазари като част от това, което неговият висш представител по външната политика Жозеп Борел дефинира като „ най-суровият пакет от наказания, който в миналото сме ползвали “.

Нашите наказания ще ударят съветската стопанска система право в сърцето ѝ “, сподели белгийският министър председател Александър Де Кроо.

„ Не бяхме задоволително сполучливи и решителни, с цел да предотвратим тази стъпка на Русия, която е покруса за Украйна, покруса за Европа и покруса за самата Русия “, сподели литовският президент Гитанас Науседа.

От съвещанието излиза наяве, че в Европейския съюз има разлики по отношение на това какъв брой надалеч да се стигне със глобите, като съгласно няколко от европейските водачи най-тежките стъпки би трябвало да се запазят в запас. Подобна мярка е и възможното изключване на Русия от световната мрежа за междубанкови заплащания SWIFT.

Украйна и някогашните руски балтийски страни на Европейски Съюз споделят, че Русия би трябвало да бъде откъсната от системата, само че немският канцлер Олаф Шолц, съобщи, че този вид наказания би трябвало

да се запазят за по-нататък “.

По-рано през днешния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също сподели, че към този момент Съединени американски щати няма да лимитират достъпа до SWIFT.

В изказване от срещата на върха водачите на Европейски Съюз декларират, че новият кръг от наказания ще наложи солидни и тежки последствия за съветската стопанска система.

Дипломат от Европейски Съюз показва, че Италия, Германия и Кипър са били измежду тези, които са предпочели поетапен метод, до момента в който централноевропейските и балтийските страни - най-близките до Русия - упорстват за по-твърда позиция.

„ Подкрепяме най-сериозния пакет от наказания против Русия “, сподели словенският министър председател Янез Янша.

Европейският съвет желае от Русия неотложно да приключи противозаконните военни дейности, абсолютно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно съоръжение от цялата територия на Украйна, да приключи дезинформационната акция и хакерските атаки. Отправено е гледище Русия да обезпечи филантропичен достъп до засегнатите от военните дейности.

Припомняме, че Европейски Съюз към този момент утвърди първия пакет от наказания против Русия в сряда, включително и включването на съветски политици в черния лист и ограничение на търговията сред Европейски Съюз и двата отделили се района на Източна Украйна, чиято самостоятелност Москва едностранно призна.

Европейски Съюз също по този начин ще приготви нов пакет от помощ за Украйна и нови наказания против Беларус.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР