Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се споразумеят

...
Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се споразумеят
Коментари Харесай

ЕС ще създаде фонд за възстановяването на Украйна

Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се спогодят за основаването на фонд за възобновяване на Украйна след края на войната с Русия. Остава обаче неразбираемо по какъв начин ще бъде финансиран той, се споделя в план на документ, който ще бъде дискутиран на срещата на върха, написа Ройтерс.

Европейската комисия предложи в сряда да се сътвори фонд, наименуван " Възстановяване на Украйна”, (RebuildUkraine) с безплатни средства и заеми в неизяснен размер, който да е по модела на съществуващия фонд за възобновяване на Европейски Съюз, за който блокът взаимно взема заеми на финансовите пазари.

" Трябва да бъде основана платформа за възобновяване на Украйна, която да сплотява украинското държавно управление, страните членки, Европейския съюз, както и сътрудници, финансови институции и организации”, се споделя в плана на документа, забелязан от Ройтерс.

" Платформата ще бъде подкрепена от нов инструмент за взаимност на Европейски Съюз, съчетаващ приноса на Съюза и на страните членки”, се споделя в документа, без да се прецизира дали новият инструмент за взаимност на Европейски Съюз би трябвало да включва нови взаимни заеми на Европейския съюз.

Германия съобщи, че се опълчва на по-голямо взаимно задлъжняване на Евросъюза.

Оценките на икономистите за разноските за възобновяване на Украйна варират сред 500 милиарда евро и 2 трилиона евро (524 млн. $ до 2,1 трилиона долара), според от догатките за продължителността на спора и обсега на разрушенията.

При суми от подобен мащаб Европейски Съюз също по този начин обмисля изземване на замразени съветски активи в Европейски Съюз като източници на финансиране. " Европейският съвет приветства напъните, положени с оглед предугаждане на подобаващи ограничения за конфискация, в това число изследване на опциите, ориентирани към потребление на замразените съветски активи за поддръжка за възобновяване на Украйна”, се споделя в проектодокумента.

" Във връзка с това Европейският съвет приканва Съвета (на министрите) да предприеме бързи дейности по неотдавна отправеното предложение на Комисията по отношение на наказателно-правни ограничения при положение на нарушение на глобите на ЕС”, се споделя в плана, макар че целият този откъс е подложен в скоби, което значи, че той към момента може да бъде изменен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР