Лидерите на Европейския съюз може да предоставят на Босна и

...
Лидерите на Европейския съюз може да предоставят на Босна и
Коментари Харесай

ЕС с изненадваща новина за балканска държава

Лидерите на Европейския съюз може да дават на Босна и Херцеговина формален статут на страна кандидат-членка още на срещата на 15 декември в Брюксел, оповестява Bloomberg, базирайки се на осведомени източници.

Ходът – основна стъпка по дългия път към участие в съюза, което ще изисква утвърждението на всички 27 страни членки на Европейски Съюз – би бил голям подтик за Босна. Тя към момента се бори с последствията от Балканските войни през 90-те години, на които сложи край Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година

Словенският министър-председател Роберт Голоб съобщи по време на срещата ЕС-Западни Балкани в Тирана, че е „ въпрос единствено на време по кое време ще бъде взето политическото решение “.

Техническите елементи за кандидатурата на Босна „ демонстрират огромен прогрес “ и той към момента е оптимист, че позитивно решение, за което Словения упорства, може да бъде взето идната седмица в Брюксел, сподели Голоб пред кореспонденти.

Босна е разграничена на две конкуриращи се зони – доминираната от сърбите Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина с най-вече бошняци и хървати – а водачът на босненските сърби постоянно приказва за цялостно обособяване от страната.

Те постоянно са в разногласия по разнообразни въпроси - от размера на армията до бюджета и поземлената промяна, въпреки че заобикалят да се стигне до въоръжен спор.

Европейски Съюз оказва помощ да се овладее напрежението, като остави опцията за участие, което беше забавено поради бавния прогрес на Босна по промените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР