Лидерите на ЕС приеха заключителното комюнике от Гранада, но планирания

...
Лидерите на ЕС приеха заключителното комюнике от Гранада, но планирания
Коментари Харесай

Европейският съвет прие декларация без миграцията

Лидерите на Европейски Съюз одобриха заключителното официално съобщение от Гранада, само че планувания текст за миграцията беше пропуснат, удостовери почитан посланик от Европейски Съюз.

Този ход идва, откакто Полша и Унгария показаха угриженост по отношение на миграционната политика и отхвърлиха да подпишат авансово контрактувания документ.

На взаимна конференция след срещата ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и испанският министър председател Педро Санчес разясниха заключенията на държавите-членки.

Мишел съобщи, че декларацията от Гранада е призната и това е значима насочна точка за бъдещата работа по стратегическата стратегия на Европейски Съюз. Той изрази удовлетворение, че страните от Европейски Съюз са постигнали прогрес по Пакта за миграцията и убежището.

Но съгласно него е значимо да се работи по външното измерение на миграцията и да се подсигурява, че Европа е по-ефективна в битката си против незаконните групи и трафикантите.

" Необходимо е по-активно съдействие и ангажираност с трети страни, в това число Тунис, за отбрана на европейските граници ", съобщи ръководителят на Съвета.

" Необходимо е също по този начин да се усъвършенства връщането на мигрантите, на които не е позволено да останат в Европейски Съюз ", добави Мишел.

По думите му Европа е видяла, че би трябвало да работи дружно, с цел да бъде по-независима. " Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху три въпроса: кои са общите цели и политики на Европейски Съюз за бъдещето, по какъв начин Европа ще работи дружно във връзка с вземането на решения и по какъв начин да се подсигурява, че Европа разполага с бюджет, подобаващ на нейните упоритости ", акцентира Мишел.

Председателят на Европейския съвет очерта четири съществени акцента: Европа би трябвало да укрепи своята икономическа и софтуерна основа; Войната на Русия в Украйна сподели какъв брой е значимо да се развие индустриалната база за сигурност и отбрана; Необходимо е да се форсира работата по въпросите на суверенитета; Европа би трябвало да се ангажира с останалата част от света,тъй като има специфична роля в един многополюсен свят.

" Няма директни пътища " за присъединение към Европейски Съюз.

Това съобщи Фон дер Лайен в своята тирада. " Процесът на присъединение към Европейския съюз е учреден на заслугите " и " няма директни пътища ", безапелационна беше тя.

Когато споделяме " учреден на заслуги ", би трябвало освен да работим за процеса, учреден на заслугите в страните кандидатки, само че и да си напишем домашното, с цел да сме подготвени при положение, че страните кандидатки са подготвени да се причислят, да сме подготвени да ги приветстваме в Европейския съюз. До началото на ноември ще получим отчета на Комисията, годишния отчет за присъединението и за положението на другите страни кандидатки. Това ще ни разреши да създадем равносметка и да проведем осведомен спор по време на Европейския съвет през декември ", посочи ръководителят на Европейска комисия.

Европейските водачи ще се върнат към тематиката за миграцията на идната си среща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР