Лидерите на ЕС, Италия и Нидерландия посетиха Тунис в неделя

...
Лидерите на ЕС, Италия и Нидерландия посетиха Тунис в неделя
Коментари Харесай

Трима европейски лидери обсъждат в Тунис мигрантите и икономиката

Лидерите на Европейски Съюз, Италия и Нидерландия посетиха Тунис в неделя за диалози за подкрепяне на затруднената му стопанска система и за понижаване на потока от незаконни мигранти към Европа.


Северноафриканската страна, която сега разисква отпущането на избавителен заем от МВФ, е главен вход за мигрантите и търсещите леговище, които се пробват да прекосят рисковото Средиземно море, заяви Агенция Франс Прес.

Правителствата на Европейски Съюз, подложени на напън за понижаване на броя на идващите, се споразумяха предходната седмица за стъпки за ускорено връщане на мигрантите в страните им на генезис или в директни страни, считани за " безвредни ", в това число Тунис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Тунис в неделя дружно с премиера на Италия Джорджа Мелони и нидерландския ѝ сътрудник Марк Рюте.

Те трябваше да се срещнат с президента Каис Саид, който от 2021 година е поел съвсем цялостни управнически пълномощия в страната, за диалози по стопански и миграционни въпроси.

Крайнодесният министър председател на Италия Мелони реализира второто си посещаване в Тунис в границите на една седмица, откакто във вторник се срещна със Саид.

Тунис се намира на към 150 км от италианския остров Лампедуза и от дълго време е трамплин за мигрантите - най-вече от африканските страни на юг от Сахара, които търсят по-добър живот в Европа.

Гранична защита в Европа

Все повече мигранти идват от Тунис, чиято стопанска система, основана на туризма, беше мощно наранена от коронавирус пандемията и която в този момент е в сериозна икономическа рецесия, характеризираща се с висока инфлация и безработица.


Миналата година мощно задлъжнялата страна реализира кардинално съглашение за разпределяне на избавителен заем от МВФ в размер на към 2 милиарда $. Но от този момент договарянията са в застой поради изискваните от фонд промени, изключително във връзка с държавните предприятия и държавните дотации за съществени артикули.

Във вторник Саид, който от юли 2021 година е концентрирал в ръцете си съвсем цялата власт, още веднъж жигосах това, което назова " диктат " на основания във Вашингтон МВФ.

По въпроса за миграцията Саид обещаваше по-рано " незабавни ограничения " за справяне с идващите в Тунис.

Тунизийските правозащитни групи го упрекнаха в тирада на омразата, откакто през февруари той упрекна, че " ордите " от мигранти от Субсахарска Африка са виновни за възходящата престъпност и съставляват " демографска " опасност.

След речта му нападенията против мигранти внезапно се усилиха и хиляди напуснаха страната.

В събота Саид съобщи, че отхвърля превръщането на Тунис в " гранична защита " на Европа, говорейки по време на изненадващо посещаване в Сфакс - крайбрежен град, откъдето потеглят доста мигранти.

Тунизийският конгрес за стопански и обществени права осъди визитата на тримата европейски водачи в неделя като опит за " изнудване " на Тунис с предложение за финансова поддръжка в подмяна на засилена гранична зоркост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР