Лидерите на ECOWAS съгласуват план за военни действия след преврата в Нигер с наближаването на крайния срок

...
Лидерите на ECOWAS се срещнаха в нигерийската столица Абуджа. - Авторско
Коментари Харесай

Лидерите на ECOWAS се срещнаха в нигерийската столица Абуджа. Лидерите на ECOWAS се срещнаха в нигерийската столица Абуджа. - Авторско право KOLA SULAIMON/AFP или лицензодатели От AP Публикувано на 05/08/2023 - 09:21

Лидерите на блока от западноафрикански държави, известен като ECOWAS, се споразумяха за план за военна намеса в Нигер, освен ако лидерите на преврата не възстановят гражданското управление до неделя.

Военните началници на Западна Африка се споразумяха за план за възможна намеса в Нигер, тъй като крайният срок в неделя наближава за възстановяване на гражданското управление на армията на страната.

Икономическата общност на западноафриканските държави , известен като ECOWAS, се срещна в нигерийската столица Абуджа в петък.

„Решени сме да го спрем, но ECOWAS няма да каже на превратаджиите кога и къде ще нанесем удар“, обясни Абдел-Фатау Муса, комисар на блока по политическите въпроси, мира и сигурността. „Това е оперативно решение, което ще бъде взето от държавните глави.“

Миналата неделя ECOWAS даде на военната хунта, която свали избрания президент Мохамед Базум с преврат на 26 юли, една седмица да го възстанови или изправени пред потенциална употреба на сила.

Базум остава заложник на хунтата.

В четвъртък делегация от посредници от ECOWAS напусна столицата на Нигер Ниамей, без да се срещне с лидера на преврата генерал Абдурахаман Тиани, бивш ръководител на президентска гвардия в Нигер.

Нигер в плен на опит за преврат срещу президента Мохамед БазумНигерски преврат: ЕС заплашва спиране на бюджетната подкрепа, след като генерал Чиани се обяви за лидер Стотици протестират в Нигер, осъждайки Франция, докато новата хунта в страната се опитва да оправдае своя преврат

Очевидно има известна подкрепа за преврата в бившата френска колония, но наблюдатели казват, че не е ясно колко точно. Митингите в подкрепа на военното превземане са сравнително малко.

Френското министерство на външните работи казва, че съжалява за това, което нарече „авторитарна репресия“, наложена на Нигер.

Хунтата на Нигер се зарече да реагира „незабавно“ на всяка чуждестранна намеса и държи Базум и семейството му в официалната му резиденция в столицата Ниамей в продължение на девет дни.

Управляваните военни правителства в съседни Мали и Буркина Фасо обявиха намеса в Нигер би било равносилно на обявяване на война срещу тях.

Нигерия, която в момента председателства ECOWAS, заема твърда линия срещу заговорниците след пуча в Нигер, последният ударил региона на Сахел в Африка от 2020 г. .

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР