Лидерите на държавите от Югоизточна Азия и австрийският премиер Малкълм

...
Лидерите на държавите от Югоизточна Азия и австрийският премиер Малкълм
Коментари Харесай

Австралийският премиер призова Северна Корея да прекрати ядрената си програма

Лидерите на страните от Югоизточна Азия и австрийският министър председател Малкълм Търнбул приканиха през днешния ден Северна Корея да приключи нуклеарната си стратегия и настояха страните от Организация на обединените нации да ползват напълно глобите против Пхенян, съобщи АП.

Това стана на първата среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), провела се в Австралия. Участниците излязоха със взаимна декларация, в която се приканва още да се не се употребяват военни средства, както и за кодекс на държание в оспорваните води на Южнокитайско море, където Китай демонстрира все по-голяма настъпателност. Ръководителите на страните от АСЕАН също обявиха, че работят за оказване на филантропична помощ при продължаващата рецесия с рохингите в Мианма.

Австралийският министър председател Малкълм Търнбул съобщи, че водачът на Мианма Аун Сан Су Чжи е говорила в детайли за казуса, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс. "Днес обсъдихме в детайли ситуацията в щата Ракхайн ", уточни пред публицисти Търнбул след края на срещата на високо ниво на АСЕАН и Австралия, провела се при закрити порти. "Аун Сан Су Чжи изиска поддръжка от АСЕАН и други страни, с цел да бъде обезпечена филантропична помощ ", добави той. Координационният център за филантропична помощ на АСЕАН оказва помощ на рохингите от октомври.

Представители на Организация на обединените нации оповестиха, че близо 700 000 мюсюлмани рохинги са избягали в Бангладеш от Мианма, където болшинството от популацията изповядва будизма, напомня Ройтерс. Кризата избухна през август след офанзиви против постове на силите за сигурност в щата Ракхайн, които бяха последвани от репресии против рохингите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР