Лидерите на БСП Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик

...
Лидерите на БСП Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик
Коментари Харесай

Прал ли е пари през 2000 г. борецът с паралелната държава Кирил Добрев?

Лидерите на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила, ръководител и Кирил Добрев, зам. ръководител са и две от знаковите лица на прехода.

Между двамата червени политици протича и една забравена синя нишка, от славните години на ОДС, когато се „ водеше “ сякаш борба с комунизма, написа Фактор.бг. Тогава одеве приключилата студентка, без опит и процедура получава невероятния късмет да бъде началник на външнотърговско сдружение, член на бордове на държавни компании, да приватизира и осребри протичащата народна власт. Кирил Добрев пък развива финансов бизнес, задържан е поради преместване на валута, има подозрения за пране на пари, само че делото е смачкано и потъва в прокуратурата, след хипотетична интервенция от най-високо равнище в държавата(поне по този начин шушукаха в партийните централи). От строители на паралелната страна, през днешния ден и двамата са фронтмени на битката с нея. Ето какво са запечатали полицейските архиви за годините когато политикът Добрев е предприемач.

На 17 май 2000 година към 21,20 ч. на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина” са арестувани сръбският жител Бранислав Жечевич, който е внесъл огромно количество валута в Република България - 215 хиляди немски марки и 43 хиляди 159 $, и двама български жители, които са получили сумата - Кирил Добрев и Илиян Насков. Причината за задържането им е следната. Същия ден, към 14,00 ч. в страната е влезнал с лек автомобил „ Фолксваген – Пасат “ с № РУ-170-60 сръбският жител Бранислав Жечевич, роден на 27 декември 1967 година, който е заявил пред митническите управляващи цитираната към този момент сума /декларацията виждате в галерия/. След към 30 минути лицето се е явило за излизане, като е показало митническа декларация, че изнася 600 немски марки. Това събитие е направило усещане на митническите чиновници, които са задържали непознатия жител. По време на късия си престой в страната Жечевич е разговарял с лица, пътуващи с лек автомобил „ Мерцедес “ с № С 55-66 РД. По предписание на основния дежурен на Столична дирекция на вътрешните работи на контролно-пропусквателен пункт „ Милево ханче “ към 16,20 ч. е спрян горецитираният „ Мерцедес “. След снемане на установъчните данни на пътуващите в колата лица е открито, че това са Илиян Йорданов Насков с ЕГН...., карал лекия автомобил, и Кирил Николаев Добрев с ЕГН..... „ Мерцедес “-ът е бил благосъстоятелност на Георги Александров Георгиев от град София. От лицата са конфискувани ключове за автомобила, 2 бр. мобилни телефона и GSM и един брой револвер „ Зиг Зауер “ с пълнител, законно притежаван от Насков. Николай Добрев и Илиан Насков са върнати на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ за изясняване на случая, където са им снети писмени пояснения, след което са освободени. Върнати са им оръжието и мобилните телефони.

С предписание от 19 май 2000 година на Районната прокуратура - Сливница, на Министерство на вътрешните работи е предоставена инспекция по прокурорска кореспонденция с регистрационен № 542 от 2000 година с оглед събиране на задоволително данни за осъществения от Кирил Добрев, Илиян Насков и Бранислав Жечевич закононарушение по член 251, алинея 2 и член 252 от Наказателния кодекс.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи генерал-майор Божидар Попов разпорежда инспекцията на ДНСС.

От събраните данни е открито следното:
На 20 април 2000 година сръбският жител Бранислав Жечевич, живущ в град Сремска Митровица, е влезнал на територията на Република България през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Калотина. Според разпечатките от регистрационния дневник на финансова къща „ Фактор И.Н. “ АД в същия ден Жечевич е обменил 50 000 $, равни на 103 600 лева по курса за деня във финансова къща „ Фактор И.Н. “ АД - София, която договорка е отразена от финансовата къща с бордеро № 104. На същата дата е закупил 104 129 немски марки на стойност 103 599,40 лева от същата финансова къща, която договорка е записана с бордеро № 105. Според обясненията на Жечевич тези суми са внасяни по сметка на компанията на Илиян Насков в осъществяване на договорка.

На 4 май 2000 година Жечевич още веднъж е влезнал на българска територия. В митническата декларация е оповестил преместването на сумата 42 000 $ и 290 000 немски марки. В същия ден е напуснал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Калотина. Според неговите пояснения и тази сума е внесъл във финансова къща „ Фактор И.Н. “ АД - София, която от своя страна е отразила това деяние още веднъж като продан на валута, продадена от Жечевич с дата 5 май 2000 година Бордерото е с № 56 за сумата 45 434 $ равни на 99 500 лева Същото лице е закупило в този ден 100 000 немски марки за сумата от 99 500 лева от финансовата къща, отразено в бордеро № 248. От тези данни е видно, че към тази дата Жечевич не се е намирал на територията на Република България. Отразените обменни покупко-продажби от финансовата къща „ Фактор И.Н. “ АД са с погрешна дата на регистрацията - ден по-късно от действителния миг на подписване на покупко-продажбите, което съставлява нарушаване на напътствията за вписване и отчитане на покупко-продажбите с задгранична валута на Българска народна банка и Наредба № 26 за покупко-продажбите на финансовите къщи с задгранична валута. Направено е погрешно отразяване на несъществуваща договорка сред лицето и финансовата къща. Според обясненията на Жечевич парите, които е обменял, са благосъстоятелност на компания „ Панония “ от град Сремска Митровица с шеф Драган Касич. Основание за преместването им през границата на Република България и предаването им на финансова къща „ Фактор И.Н “ е договорка за доставка на дизелово гориво. Жечевич единствено е пренасял парите против комисионна от 700 немски марки. Повече данни в поддръжка на тези негови изказвания не са събрани.

От друга страна, изпълнителният шеф на финансовата къща Илиян Насков и ръководителят на Съвета на шефовете Кирил Добрев настояват в началото, че тези суми са пренасяни през граница, с цел да бъдат инкасирани от трезор в София. В обясненията си от 16 юни 2000 година, т.е. месец по-късно, към този момент и двамата настояват, че задачата на преместването на валутата е била обмяна в същата финансова къща.

Противоречие съществува и във връзка с всички пояснения, дадени от Добрев, Насков и Жечевич по отношение на това къде се намира горепосочената валута.

Какви заключения може да създадем от информацията дотук:
Първо, не може да се откри дали се касае за продан на валута или заплащания по покупко-продажби. Обясненията от Добрев и Насков, дадени в началото и месец по-късно, са спорни. Те опонират и на тези, дадени от Жечевич. Независимо от типа на договорката и задачата на преместването на валутата през граница, не са събрани данни, които да открият къде се намира валутата, предмет на закононарушението. Ако задачата на внасянето е нейният продан, то същата би следвало да бъде изнесена от Жечевич по законно открития ред.

Второ, записаната от финансова къща „ Фактор И.Н. “ обменна договорка с дата 5 май 2000 година е невъзможна поради на това, че датата, която е маркирана в регистрационния дневник, не съответствува с датата, на която страната по нея - Жечевич, е влезнал и напуснал територията на Република България. Това съставлява нарушаване на напътствията за вписване и отчитане на покупко-продажби в задгранична валута на Българска народна банка, като в тази ситуация цената на предмета на закононарушението е в огромни размер. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата. Какво се е случило по-късно ли? Нищо не се е случило.

Кирил Добрев направи политическа кариера и през днешния ден даже е зам.-председател на Българска социалистическа партия. Бори се с паралелната страна – ти да видиш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР