Лидерите на българската общност в Босилеград и членове на Културния

...
Лидерите на българската общност в Босилеград и членове на Културния
Коментари Харесай

Сръбската полиция задържа български активисти

Лидерите на българската общественост в Босилеград и членове на Културния информативен център са били арестувани и отведени от полицията по време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в града. 
Цивилни служители на реда, без да покажат значка или писмена заповед, отвели в полицейското ръководство в града учителката и дълготраен деятел за правата на българите в Западните околности Даниела Михайлович, поради отворено писмо за неприятното ръководство в общината, което желали да предадат на президента. 
В Ефира на bTV тя съобщи, че е желала да запознае президента с проблемите в Босилеград - " че няма работа, обучение на майчин език, а популацията напуща ". 
" Искахме да направи инспекция за противозаконните дейности на общината ", разяснява тя.
Задържан е и 76-годишният Димитър Димитров Треперски - също деятел за правата на българите. Пред БГНЕС той разкри, че е бил арестуван в ареста, където е чакал без никой нищо да му каже. Бил е пуснат едвам няколко часа по-късно, след края на визитата на Вучич. И преди деятелят е бил сплашван от сръбските управляващи. Преди няколко седмици той е бил предизвестен от полицията да не внася на готвеното събитие плакати с пробългарска устременост. 
9-минутното изявление на пристигналия с хеликоптер в града сръбски президент е било с противопоставен звук спрямо държанието на сръбската полиция.
" Радвам се, че няма разлика сред сърбите и българите по метода, по който живеят ", съобщи той и похвали дългогодишния кмет на града Владимир Захариев, постоянно упрекван, че потиска българите в района и за едва ръководство. 
" Той ще бъде на власт, до момента в който е жив ", уверен е Вучич.
Българският общоприет консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил Министерство на външните работи в София за " неприятните произшествия " при визитата на сръбския президент. 
За арестуваните българи се застъпи Елена Милошевич, сръбски народен представител от опозиционната Партия на свободата и справедливостта.
" От какво се опасява кметът Захариев и за какво полицията тормози свободомислещи жители на страната? Очаквам реакция от вътрешния министър Братислав Гашич. Полицията не би трябвало да бъде инструмент за възмездие ", съобщи тя пред сръбската телевизия Н1. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР