Лидерите на 29-те страни от НАТО се срещат тази седмица

...
Лидерите на 29-те страни от НАТО се срещат тази седмица
Коментари Харесай

Ще провали ли Тръмп срещата на НАТО

Лидерите на 29-те страни от НАТО се срещат тази седмица в Брюксел, с цел да одобрят редица начинания за въздържане на Русия, битка с тероризма и приготовление на алианса за бъдещите провокации. Но всички си задават въпроса: дали това не е идната международна среща на върха, която ще стане жертва на Тръмп?

На срещата в сряда и четвъртък (11-12 юли) водачите от НАТО ще вземат значими решения за да покажат единение и готовност пред лицето на съветската експанзия, само че върху форума им хвърля сянка един човек: президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Тръмп пътува за срещата на върха с главното обръщение, че другите съдружници от НАТО - и в частност Германия - би трябвало да усилят разноските си за защита, тъй като в противоположен случай Съединени американски щати могат да преразгледат обещанията си за защитата на Европа, върху които е построен международният ред след 1945 година

Освен това форумът е първата спирка на Тръмп от европейска обиколка, чиято кулминационна точка е среща на 16 юли с съветския президент Владимир Путин - точно водача, чиито дейности будят мощна паника в НАТОпрез последните години.

Според Ян Техау от Германския фонд " Маршал " е допустимо президентът на Съединени американски щати да провокира потрес на всяка от тези срещи. " Евентуален двоен крах може съществено да навреди на НАТО (и) да вкара трансатлантическите връзки в още по-голяма неразбория ", написа той в публикация наскоро.

В съпоставяне с това първата среща на върха на НАТО за Тръмп предходната година беше, общо взето, прелестно прекарване с някои неуместни моменти. Оттогава обаче разривът сред трансатлантическите сътрудници се задълбочава, а в връзките настъпват тектонични разбърквания.

Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран - значима договорка за основни европейски съдружници, целяща да попречи на Техеран да сътвори атомна бомба, и наложи мита върху стоманените и алуминиевите артикули от Европейския съюз и Канада.

Ако срещите на върха сред Тръмп и обичайните съдружници на Съединени американски щати в последно време са някакъв знак за това, което може да се случи, значи, че срещата на НАТО може да бъде напрегната и на нея президентът може още веднъж да се окаже изолиран от останалата част от групата.

Съединени американски щати от дълго време упорстват за по-справедливо систематизиране на товара сред съдружниците от НАТО, само че Тръмп е изключително непосредствен по въпроса, наричайки алианса " стар " и окачествявайки европейските съдружници като използвачи.

" Ще кажа на НАТО, че би трябвало да започнете да си плащате сметките. Съединените щати няма да се грижат за всичко ", сподели той в четвъртък на протест в американския щат Монтана. НАТО няма личен бюджет, само че 29-те съдружници са се споразумели за управителен принцип, според който да отделят за защита 2 % от брутния вътрешен артикул.

Осем съдружници са напът да изпълнят задачата тази година, разгласи през февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Съединени американски щати обаче са отпред, като отделят за защита близо 4 % от Брутният вътрешен продукт. Очаква се Германия, която по-традиция работи мудно, да доближи 1.24% през 2018 година

Разчитайки сигналите, идващи от Вашингтон, европейските съдружници от НАТО подхващат стъпки към по-голяма автономия в региона на защитата, като основават рамка за взаимни военни начинания в Европейския съюз.

От 28-те страни в Европейски Съюз 22 са и членки на НАТО, само че излизането на Англия от Европейски Съюз идната година е напът да промени салдото - тя е една от дребното европейски страни, изпълняващи задачата от 2 %.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск неотдавна прикани страните от Европейски Съюз да се приготвят за " най-лошите сюжети " в миг, когато " трансатлантическите връзки са подложени на голям напън поради политиките на президента Тръмп ".

Въпреки това НАТО ще желае да покаже единение, когато 29-те съдружници одобрят няколко ограничения, готови за строго проведената двудневна среща на върха.

Те включват самодейност за нараснала подготвеност, която да разреши на НАТО да активизира 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба за 30 дни. Също по този начин се основават два нови командни центъра - в Съединени американски щати и Германия, които да оказват помощ за бързо реагиране на бъдещи провокации.

Мерките са следващата стъпка през последните години за укрепване на отбранителните качества на НАТО в отговор на усещаната експанзия от Русия след осъщественото от нея посягане върху украинския Кримски полуостров през 2014 година и поддръжката й за сепаратистите в Източна Украйна.

Алиансът също по този начин стартира нова задача за образование в Ирак и удължава своето финансиране за афганистанските сили за сигурност до 2024 година като част от напъните си за битка с тероризма. Предвижда се НАТО и Европейски Съюз да подпишат съглашение за по-тясно съдействие.

А най-после, Македония ще получи покана да се причисли към НАТО, откакто уреди някогашен спор със прилежаща Гърция за името си. Има заплаха обаче срещата на върха да бъде запомнена най-много с държанието на Тръмп към неговите съдружници в НАТО. А това е " един непредвидим фактор ", сподели европейски посланик преди срещата. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР