Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер

...
Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС предлагат отлагане на Брекзит до 31-ви октомври

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и английският министър председател Тереза Мей са договорили гъвкаво удължение на периода за излизането на Англия от Блока до 31-ви октомври, оповестява БНР.

" През това време ходът на дейностите ще бъде напълно в ръцете на Англия. Тя към момента може да ратифицира съглашението за овакантяване, като в този случай удължаването ще бъде прекъснато. Може да преразгледа и цялата тактика за Брекзит, което може да докара до промени в политическата декларация, само че не и в съглашението за овакантяване. До края на този интервал Обединеното кралство ще има и опцията да анулира член 50 и да се откаже изцяло от Брекзит ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е удовлетворен от постигнатото съглашение.

" Брекзит без договорка би бил цялостна злополука, всеки го знае. Така, че аз и Доналд се опитваме да избегнем точно това. /.../ Когато още веднъж се срещнем през юни, няма да предоговаряме съглашението за отдръпване нито между тях, нито с Обединеното кралство, защото противоположното би заплашило защитния механизъм. Харесва ми решението, което взехме тази нощ, защото крайната дата бе закрепена на 31-ви октомври. Аз би трябвало да напусна офиса си на 1-ви ноември. Затова доста се надявам тогава да нямаме съвещание през нощта, тъй като другояче би трябвало да си потегли в среднощ “, добави Юнкер.

Тереза Мей съобщи, че Европейският съюз е извършил нейното основно искане в съглашението за шестмесечно удължение на периода за Брекзит да бъде включена уговорка за ранно овакантяване на общността.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР