Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обещаха членство в

...
Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обещаха членство в
Коментари Харесай

ЕС обеща членство на страните от Западните Балкани, но не каза кога

Лидерите на 27-те страни членки на Европейски Съюз дадоха обещание участие в бъдеще на шестте прилежащи балкански страни, потвърждавайки заричане, обещано преди 18 години. Същевременно те пренебрегнаха апелите 2030 година да бъде посочена като целева дата за бъдещото участие, опасявайки се от отрицателна реакция вкъщи по отношение на миграцията, оповестява Ройтерс.

След траяли седмици разисквания, водачите на Европейски Съюз се съгласиха, че Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово и Албания имат място в Европейски Съюз, в случай че изпълнят критериите в разнообразни области - от правосъдна промяна до стопанска система.

Но с " развой на разширение ", който е блокиран от разнообразни разногласия, в това число в Брюксел, и нежеланието на сръбските водачи да признаят независимостта на Косово, мнозина на Балканите виждат декларацията на Европейски Съюз като празно изказване, отбелязва Ройтерс.

" Европейският съюз препотвърждава своята недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани и приветства уговорката на сътрудниците от Западните Балкани към европейската вероятност ", се споделя в заключителната декларация.

В нея се показва, че " Европейски Съюз препотвърждава своя ангажимент към процеса на разширение ", макар че Франция и други упорстваха съюзът да се концентрира върху промените, справедливите и строги условия и правилото за оценяване на личните достижения.

Северни страни, като Дания, Франция и Нидерландия, се притесняват от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и зле управлявания развой на миграция на източноевропейските служащи във Англия, който настрои доста британци против Европейски Съюз. България е срещу договаряния със Северна Македония поради спор за езика, културата и общата история, отбелязва Ройтерс.

Опитът на ротационния ръководител на Европейски Съюз Словения 2030 година да бъде посочена като целева дата за присъединение на шестте страни от Западните Балкани се провали. Европейски Съюз не съблюдава и други обещания, които са осезаеми за жителите, като отпадането на визовия режим за Косово, показва организацията.

Увеличаването на съюза до 33 членове би усложнило така и така сложното взимане на решения в границите на блока и акцентира потребността от вътрешни промени в Европейски Съюз, с каквито малко страни желаят да се заемат в този момент, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз чака от страните от Западните Балкани да хармонизират външната си политика с тази на Европейски Съюз, добавя организация ТАСС, като се базира на заключителната декларация от срещата на върха в Бърдо при Краню.

Ние още веднъж потвърдихме упованията, че нашите сътрудници ще продължат да задълбочават нашето съдействие в областта на общата външна политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, ще обезпечат видим и резистентен прогрес в посока на цялостна ориентировка с позициите на външната политика на Европейски Съюз и ще работят в сходство със своя европейски път, се споделя в документа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР