Лидери от Западните Балкани, и държави от ЕС, сред които

...
Лидери от Западните Балкани, и държави от ЕС, сред които
Коментари Харесай

В Лондон лидери от Западните Балкани ще търсят начини да ускорят евроинтеграцията

Лидери от Западните Балкани, и страни от Европейски Съюз, измежду които министър председателят Бойко Борисов, ще вземат участие в среща та върха в Лондон, на която страните от района ще търсят способи посредством общи планове да подобрят съдействието си, да намерят финансиране и да създадат още крачки, с цел да наваксат изоставането от Западна Европа.

Това е петата среща от така наречен Берлински развой, умислен от западни страни като краткотрайна опция за интеграция по време, когато не се говореше за разширението на Европейски Съюз. Преди години ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че разширението с нови членки краткотрайно бива замразено, а Западът не искаше изцяло да обезкуражи Западните Балкани и да забави интеграцията им. Така самодейността бе стартирана от немския канцлер Ангела Меркел през 2014 година

На срещите обичайно се разискват планове и благоприятни условия за финансиране в района, като в разговора вземат участие и шестте балкански страни отвън Европейски Съюз - Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Албания, Македония и Косово. Те ще се съберат за пръв път от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май.

Гостите

Поканени на срещата са няколко страни членки на Европейски Съюз - Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения. България също участва, като съгласно уеб страницата на английското държавно управление повода е срещата ЕС-Западни Балкани на 17 май. Представители на Полша също ще са на форума, защото страната ще е хазаин на идната среща от Берлинския развой.

Борисов и останалите водачи ще се включат в работен обяд, даван от английския министър председател Тереза Мей, заяви държавната пресслужба.

На него ще има и представители на Европейската централна банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Съвета за районно съдействие.

Целите

Като цели са изброени потребността да се увеличи икономическата непоклатимост, с цел да се усъвършенства бизнес климатът; да се увеличи районната сигурност посредством по-добре реакция на общи заплахи; и улеснено политическо съдействие за решение на двустранни разногласия и превъзмогване на наследството на споровете след разпадането на Югославия.

Лондон означи, че Англия " желае постоянни и проспериращи Западни Балкани " и със срещата демонстрира " продължаващия си интерес и присъединяване в стабилността в района оттатък напускането на Европейски Съюз. "

Критиците на Берлинския развой означават, че оттатък обещанията за планове и вложения той към момента не е довел до конгретни резултати. Други считат за абсурден обстоятелството, че сегашната среща е точно във Англия, която ще напусне Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4838)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР