Лидери на страни от Западните Балкани се ангажираха да си

...
Лидери на страни от Западните Балкани се ангажираха да си
Коментари Харесай

Западните Балкани направиха стъпка към малък Шенген

Лидери на страни от Западните Балкани се ангажираха да си сътрудничат тясно за унищожаване на бариерите пред свободното придвижване на артикули и хора. Те също по този начин подчертаха, че тяхна съществена цел остава участието в Европейски Съюз, осведоми Асошиейтед прес.

"Няма друга опция на тази цел ", бе посочено в взаимно изказване след срещата.

Премиерите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид, с цел да обсъдят съответни ограничения за основаване на свободна зона за търговия, която да усили икономическия напредък и задграничните вложения. Инициативата бе наречена "мини Шенген ", по сходство на европейската зона за свободно придвижване.

Босна и Черна гора обмислят присъединение към самодейността, а Косово не изпрати представител на срещата.

Отношенията сред страните в Западните Балкани остават напрегнати след войните към разпадането на някогашна Югославия през 90-те години, отбелязва АП.

Преминаване на границите единствено с персонална карта, бързи ленти за камионите и взаимно признание на дипломите са единствено част от ограниченията, планувани в декларацията, която в Охрид договориха Северна Македония, Сърбия и Албания, написа "Независен весник ". Те приканиха и останалите страни от Западните Балкани да се причислят към тази самодейност и дружно за изградят един по-различен район, който ще бъде по-добро място за живеене и значим фактор в Европа, показва изданието.

Инициативата, известна като дребен Шенген, не е концепция за основаване на нова Югославия, а концепция за основаване на по-различни Балкани от тези, които познаваме, обявиха водачите в Охрид, където договориха целите за реализацията на тази самодейност.

Зоран Заев, който бе хазаин на срещата, посочи, че районът се трансформира към по-добро място за живеене и желае да стане по-значим фактор на европейския континент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР