Лидери на преврата в Габон: Сваленият президент Али Бонго вече е на свобода

...
Военните лидери на Габон казват, че са освободили сваления президент
Коментари Харесай

Военните лидери на Габон казват, че са освободили сваления президент Али Бонго от домашен арест, където той е бил, откакто завзеха властта последно седмица.

Това включва разрешение за пътуване в чужбина за медицински прегледи.

Той страда инсулт през 2018 г. и здравето му беше основен източник на безпокойство за мнозина в подготовката за президентските избори през 2023 г.

Армията завзе властта малко след като той беше обявен за победител на тези избори, оспорван от опозицията.

Съобщението за освобождаването на г-н Бонго следва натиска от страна на регионалния блок Eccas и съседните държави.

Africa Live: Актуализации за тази и други истории от континента Али Бонго: Принцът плейбой вече е под домашен арест Защо младите африканци празнуват военни поглъщания

В комюнике, прочетено по държавната телевизия в сряда вечерта военният говорител полковник Улрих Манфумби каза, че решението за освобождаване на г-н Бонго се дължи на „здравословното му състояние“.

„Той може, ако желае, да пътува в чужбина за медицински прегледи“, добави той.

Г-н Бонго беше на власт в богатата на петрол страна от 2009 г., когато наследи баща си, който управлява страната в продължение на 41 години.

Превратът беше широко осъден в Африка и на Запад, включително от Франция, бившата колониална сила, която имаше тесни връзки с Семейство Бонго. Габон е спрян от Африканския съюз.

Малко след преврата г-н Бонго успя да пусне видео, призоваващо поддръжниците по целия свят да „вдигнат шум“.

Лидерът на преврата генерал Брис Олигуи Нгуема положи клетва като преходен президент в понеделник. Той обеща да върне страната към гражданско управление след свободни и честни избори, но не даде график за предаването на властта.

Хунтата освободи други политически затворници, включително продемократичен активист и лидер на най-мощната профсъюзна конфедерация, Жан Реми Яма, по-рано тази седмица.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР