Лидери и външни министри на много страни ще присъстват на

...
Лидери и външни министри на много страни ще присъстват на
Коментари Харесай

Срещна на върха в Египет търси изход от кризата Израел-Хамас

Лидери и външни министри на доста страни ще участват на среща на върха в събота в Кайро, Египет, отдадена на намирането на способи за разрешаване на спора сред Израел и радикалната палестинска формация " Хамас ".

Очаква се да вземат участие южноафриканският президент Сирил Рамафоса, италианският министър председател Джорджа Мелони и ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел, външните министри на Франция, Германия, Англия и Япония. Очаква се на срещата да участват и водачи на доста арабски страни.

Целта на срещата е деескалация на обстановката в линията Газа, реализиране на съглашение за преустановяване на огъня и намиране на решение на палестинския спор.

Срещата беше свикана от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.
 Египет организира конгрес за мир, само че без присъединяване на международни водачи
Египет организира конгрес за мир, само че без присъединяване на международни водачи

Срещата стартира в събота

Отсъствието на почитан представител на основния съдружник на Израел Съединени американски щати и някои други водачи помрачи упованията за това, което може да реализира. 

Срещата бе свикана, до момента в който Израел се готви за наземна атака против Газа след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, при която починаха 1400 души. Повече от 4100 палестинци бяха убити в контраофанзивата на Израел

Египет споделя малко за задачите на срещата, с изключение на изказването на египетското президентство от 15 октомври, че срещата на върха ще обхване последните събития, свързани с рецесията в Газа и бъдещето на палестинския въпрос.

Европейските страни се стремят да реализират обединен метод към рецесията, оттатък осъждането на офанзивата на " Хамас ", след дни на комплициране и смесени известия.

Египет се стреми да насочи филантропична помощ към Газа, единствената точка за достъп, която не се управлява от Израел, само че помощта към този момент единствено се натрупва от египетската страна.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси сподели в сряда, че милионите египтяни ще отхвърлят насилственото разселване на палестинци в Синай, добавяйки, че всеки сходен ход ще трансформира египетския полуостров в база за офанзиви против Израел.
 Египет отваря в петък пропускателния пункт Рафах за пренос на филантропична помощ
Египет отваря в петък пропускателния пункт Рафах за пренос на филантропична помощ

20 камиона с помощи ще бъдат позволени да преминат границата

Очаква се в събота
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР