Лидерът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович има 18

...
Лидерът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович има 18
Коментари Харесай

В Косово кръстиха улица на Новак Джокович

Лидерът в международната класация по тенис Новак Джокович има 18 трофеи от Големия шлем, 82 оценки от шампионатите на АТР, милиони в банковите си сметки и една... улица.

При това не в родната му Сърбия, а в Косово!

Преди дни публично името на пътя към село Грънчар беше заменено. Така че една от четирите улици към този момент е " Новак Джокович ".

Another street in Serbia has his name.
— #AlwaysProudOfNovak (@Slavica_NoleFam)

Нужда от нова табела няма. Местните избрали да кръстят улицата си по този начин още през 2015 година, а в този момент административната смяна е реалност.

" Така желаеме да му благодарим за цялото внимание и помощ, които отделя на Косово ", сподели кметът на община Клокот Божидар Деянович.

Решението на локалното население беше посрещнато с екстаз в Сърбия. В село Грънчар живеят най-вече албанци. 53% от жителите се самоопределят за такива, а 46% - за сърби. Според кмета, точно албанците са инициирали промяната на името на улицата. Такова почитание към сърбин поради войната от края на ХХ век, която взе близо 15 000 жертви, е необичайност.

И до момента в който за Косово кръщаването на улица на Новак Джокович е казус, в Сърбия по подобен метод засвидетелстваха уважението си към него в Жича, покрай град Кралево, както и в етно селището, построено от световноизвестния кино режисьор Емир Костурица - Дървенград.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР