Лидерът на Воля Веселин Марешки и колежката му Кръстина Таскова

...
Лидерът на Воля Веселин Марешки и колежката му Кръстина Таскова
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рекорден брой безработни в САЩ; българският парламент се разпусна

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки и колежката му Кръстина Таскова се появиха в пленарната зала с маски и защитни дрехи по време на разискването на закона за изключителното състояние предишния петък

© Георги Кожухаров Ако от през днешния ден има някаква добра вест, тя е, че най-малко равнището на неприятните вести спря да се усилва. Данните за записаните в Съединени американски щати безработни послужиха за първо количествено премерване на икономическия потрес - те бяха двойно по-големи от прогнозите на икономисти и други анализатори. Въпреки това американските пазари потеглиха едва нагоре, окуражени от гласувания по-рано в Сената пакет от ограничения за избавяне на стопанската система.

В България за следващ ден растежът на записаните инфектирани е към 10% (в случая - малко над 9%) и това е относително добра вест, тъй като значи, че все още няма остро и неконтролирано разгръщане на епидемията. В най-засегнатата част от Европа - Италия, растежът на новите инфектирани също се стабилизира на по-ниски равнища и това даде учредения за плахи очаквания, че там е доближат пикът на епидемията. Все още надалеч оттова са други мощно наранени страни като Испания, само че очакванията и за там са, че ограничаващите ограничения ще доведат до сходен резултат след няколко дни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Икономическият удар от ковид и прекъсването на стопанската система в Съединени американски щати даде първите резултати. Рекордните 3.3 млн. души са към този момент безработни в страната единствено за една седмица , демонстрират данните на държавната статистическа организация. Очакванията на икономисти и анализатори бяха за двойно по-малко - към 1.6 млн. , а на държавното управление варираха сред 1 и 4 млн. души.

Настроението на немските експортьори се намалява до най-ниското равнище от времето на международната финансова рецесия , демонстрира изследване на института Ifo. Очакванията за износа през март са паднали до -19.8 пункта от -1.1 за февруари. Това е и най-големият спад след обединяването на Германия преди три десетилетия.

Европейските пазари още веднъж бяха на алено в четвъртък. Борсовите показатели в Лондон, Франкфурт и Париж се намалиха с близо 2%, като вложителите остават в неустановеност поради продължение на разпространите на ковид в Европа.

Уолстрийт отвори с покачване от близо 2% на показателите макар неприятните вести за рекордния брой нови безработни в Съединени американски щати през последната седмица. Надеждата на вложителите е признатият тази нощ избавителен пакет от Сената да помогне за ограничение на икономическите вреди.

Брутният вътрешен артикул на Сингапур се е свил с 2.2% през първото тримесечие на годишна база поради въздействието на пандемията от ковид. Това е най-лошият резултат за страната от финансовата рецесия от 2008 година и явен сигнал какво чака международната стопанска система. Спрямо предходното тримесечие понижението е 10.6%.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ Заразените в България станаха през днешния ден 264 и това е нарастване на дневна база от малко над 9% - not great, not terrible. През последните дни растежът на новите болни е нормализиран към 10%. Това, в резюме, значи, че сега, най-малко по публични данни, България не върви остро нагоре към пик на сериозна зараза. Разбира се, на доктрина е допустимо сега прикрито да се развива епидемиологичен гърмеж, само че няма никакви публични данни, които да поддържат сходно съмнение. Това наподобява и все по-малко евентуално да се случи през идващите дни, когато към този момент би трябвало да стартира да се усеща резултатът от ограничаващите ограничения въведени преди съвсем две седмици. Облекчава се режимът на прекосяване през КПП-тата на изходите от огромните градове . След заповед на министъра на опазването на здравето основателна причина за пътуването към този момент може да е потребността от грижи за родственици или близки, когато обитаемото място, в което живеят те, е друго от това на непрекъснатия или сегашен адрес на пътуващия, както и доставяне със артикули от първа нужда. Здравното министерство изиска от най-големите лечебни заведения медицински екипи, с които да окомплектоват столичната Инфекциозна болница, в която да се лекуват пациенти с COVID-19 . В писмо ведомството е поискало от най-големите държавни и частни клиники да изпратят 15 лекари, 15 лекари-реаниматори, 25 медицински сестри, 20 реанимационни сестри и 25 санитари. Основанието за това искане е законът за изключителните ограничения, съгласно който ведомството има право да постанова всевъзможни ограничения на всички лечебни заведения в България. В случая първата такава мярка е искане за командироване на медицински екипи. Парламентът реши на практика да се разпусне . Притеснени за личното си здраве депутатите гласоподаваха да няма пленарни съвещания. Идеите да се измисли вид за отдалечена работа бяха отхвърлени като " противоконституционни ". Народното събрание въпреки всичко няма да спре изцяло работа - ще има съвещания на комисии, а в случай че при положение, че стане нещо " незабавно ", въпреки всичко може и да има съвещание. И Пожарна охрана СВЕТА

Съединени американски щати станаха страната с записано най-голямо нарастване на новозаразените с ковид - над 13 хиляди за ден до над 68 хиляди общо, а смъртните случаи надвишиха 1000. Общо по света инфектираните с вируса са били над 490 хиляди към 15:45 през днешния ден следобяд. В международен мащаб обвързваните с заболяването смъртни случаи са над 21 хиляди, най-тежко наранена остава Италия , където през вчерашния ден бяха регистрирани 683 умряли. Швейцария стана осмата страна с регистрирани над 10 хиляди случая. От европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) обаче регистрираха признаци за закъснение на разпространяването на COVID-19, макар че обстановката остава сериозна .

Испания удължи изключителното състояние с 15 дни до 12-ти април. Смъртните случаи в страната надвишиха 4000, като единствено за последните 24 часа бяха регистрирани още 655 умряли, а общият брой на инфектираните доближи над 56 хиляди, като набъбна с над 8500 за ден. Междувременно лаборатории в страната оповестиха, че употребяваните от тях бързи проби за определяне на болестта дават доста по-малък дял точни резултати - едвам 30%, от предстоящите най-малко 80%. Информацията беше доказана от здравното министерство.

Турция наложи ограничавания за износа на апарати за обдишване и друго здравно съоръжение, откакто броят на записаните болни набъбна с над 500 за ден до 2433. Смъртните случаи в страната са 59.

Русия стопира всички интернационалните полети от петък. Мярката влиза в действие в среднощ на 27 март и визира всички полети, влизащи и излизащи от съветска територия, като се изключи специфичните самолети, с които се прибират съветски жители от чужбина.

Финландската столица Хелзинки и регионът към нея ще бъдат изолирани от останалата част на страната до 19 април. В региона живее 1/3 от популацията на Финландия. В страната са регистрирани общо 880 случая (над 500 в столицата), само че поради тестването единствено на пациенти с висок риск съгласно управляващите действителният брой инфектирани може да е 30 пъти по-голям.

Правителството на Косово, ръководено от Албин Курти, бе свалено с избор на съмнение, пожелан от съдружния сътрудник Демократична лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа. Решението обаче официално може да се свърже и с ковид, защото министър председателят уволни определения от ДЛК вътрешен министър поради различия сред двете партии по въпроса дали би трябвало да бъде въведено изключително състояние поради епидемията.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ
За тези, които желаят да прочетат освен това за ковид и резултатите от него

Ако ви е забавен взор от още по-високо на сегашната обстановка, анализът на Рей Далио, слага сегашните събития в подтекста на исторически цикли, случвали се през последните няколко хиляди години. За сходни разбори и генерални заключения може и да е още доста рано - шокдаунът от пандемията прави мъчно за прогнозиране какво ще се случи идната седмица, само че текстът " Променящият се международен ред " все пак е забавен (и дълъг!) - вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР