Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня пред специалната прокуратура за

...
Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня пред специалната прокуратура за
Коментари Харесай

Евродокладът за Румъния критикува спорни политически решения

Лидерът на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня пред специфичната прокуратура за следствие на корупция по върховете в Румъния.

Още по тематиката
Лидерът на ръководещата партия в Румъния е разследван за корупция
от Дневник,13 ное 2017
Румънски министри подават оставка поради обвинявания в корист с власт
от Дневник,13 окт 2017 Въпреки уговорката на румънското държавното управление да работи за допустимо най-скоро отпадане на механизма за съдействие и инспекция, напредъкът по постигането на рекомендациите в януарския отчет бе повлиян от намесата на ръководещите в правораздаването в последвалите девет месеца. През това време Румъния смени две държавни управления, а растящото напрежение сред държавните институции направи съдействието посред им все по-трудно.

Това споделя Европейската комисия в отчета за напредъка на Румъния по механизма за съдействие и инспекция, публикуван в сряда по едно и също време с този за България.

През януари 2017 година Брюксел направи 12 основни рекомендации, които в случай че бъдат изпълнени, ще доведат до завършването на механизма. Според Европейската комисия позитивният прогрес и продължителните положителни резултати в битката с корупцията са сложени под въпрос от събития като опита на предходното държавно управление да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно състояние.

Появиха се и несъгласия в полемиките за препоръчаното преразглеждане на правосъдните закони в края на август. Критиките против правосъдната система и правосъдните решения остават проблематичен въпрос в публичния спор, написа в отчета. Еврокомисията има намерение да оцени напредъка до края на 2018 година и е подготвена да даде спомагателна помощ на Румъния, с цел да извърши рекомендациите и това да докара до отпадане на механизма, се показва в отчета.

Мониторингът продължава

В така наречен механически отчет за Румъния се акцентира, че множеството от януарските рекомендации засягаха отговорността на управляващите и вътрешните гаранции за необратимост на реформирането на правораздаването. Още при отчитането на осъществяването на първата рекомендация - за въвеждане на солидна и самостоятелна система за назначение на висшите прокурори съгласно транспарантни критерии - излиза наяве, че тя не е изпълнена и мониторингът ще продължи. Конкретният случай е акцията за напън над министъра на правораздаването да стартира процедура за премахване на основния прокурор на страната и основния прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията.

Така се стигна до предложение от август за корекция на три закона, което не беше минало през политически съвещания и не разполагаше с предстояща оценка на резултата от използването им.

През септември се стигна до спор с Върховен съвет на магистратурата и поддръжката на повече от половината магистрати в страна на позицията му, че смяната няма да усъвършенства прозрачността и контрола над процедурите за определяна на висшите прокурори в Румъния.

Министерството разгласи, че това мнение е с целесъобразен темперамент, а през октомври самодейността му бе поета от Народното събрание - още веднъж без да се разиска с правосъдните органи.

Подготвяните и през ноември промени биха засилили доста властта на министъра над прокуратурите и тяхната оперативна и кадрова самостоятелност, се споделя в отчета. Обещанието на Народното събрание да се съветва с Венецианската комисия не е изпълнено и до през днешния ден.

По рекомендацията за Кодекс за държание на депутатите, който да подсигурява, че членовете на Народното събрание и парламентарният развой зачитат независимостта на правосъдната система, Брюксел отбелязва, че в предходните отчети се признава триумфа на правосъдните преследвания и присъдите против доста видни фигури като знак за правосъдна самостоятелност.

Новият Кодекс бе признат от двете камари на Народното събрание през октомври 2017 година, само че клаузата за ценене на разделянето на управляващите е прекомерно обща, показва Брюксел. Затова установяването на нарушавания и налагането на наказания за несъразмерни рецензии против правосъдната система може да се нуждае от на практика образци и насоки.

Заключението

Постигнат е забележителен прогрес по редица рекомендации, само че импулсът за промени през 2017 година бе изгубен, споделят от Еврокомисията. Това забави осъществяването на останалите рекомендации и рискува да отвори въпроси, които в януарския отчет се смятаха за завършени, показва еврокомисията.

Предвид това, въпреки някои въпроси да са съвсем изцяло приключени, еврокомисията не може към момента да заключи, че всяка от рекомендациите е на този стадий приемливо изпълнена. ЕК
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР