Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС)

...
Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС)
Коментари Харесай

Качински напуска полското правителство. Ще готви партията си за избори

Лидерът на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински подаде оставка от поста вицепремиер, съобщи Ройтерс, базирайки се на Полската организация по печата (ПАП).

" Вече изпратих оставката си на премиера и тя беше призната. Доколкото знам, президентът също я е подписал ", сподели Качински, представен от Асошиейтед прес. Вицепремиерският пост на Качински ще бъде стихотворец от министъра на защитата Мариуш Блашчак. Това е изцяло естествено решение ", разяснява водачът на ПиС пред ПАП. Води се война, а той е министър на защитата, тъй че в съответната обстановка сходно съчетаване на постовете има доста огромни преимущества, добави той.

Смята се, че Качински е най-важният политик в Полша, управлява държавното управление при взимане на решения и персонално избира хората за висши позиции, в това число премиера Матеуш Моравецки, показва АП. Той е народен представител в долната камара на Народното събрание и управлява страната от централата на партията си. Не се чака излизането на Качински от държавното управление да докара до обилни промени. Партията му е на власт в Полша от 2015 година, само че той пое вицепремиерския пост едвам през октомври 2020 година. Официално координираше работата на държавното управление в областта на националната защита, само че съгласно анализатори наличието му в държавното управление имаше за цел и да потушава спорове сред членове на ръководещата коалиция.

Ходът на водача на ПиС не беше изненада. Качински беше споделил, че желае да напусне държавното управление, с цел да се концентрира върху подготовката на партията си за парламентарните избори следващата година, само че проектите за това бяха забавени поради съветската инвазия в Украйна.

" Реших, че би трябвало да се съсредоточа върху нещата, които са най-важни за бъдещето на Полша. Не преувеличавам ролята си, но… партията би трябвало да се съживи, тъй като наближава най-важното време на света за една политическа партия ", сподели той, имайки поради изборите.

Качински беше министър председател на Полша от 2006 до 2007 година. Неговият брат близнак Лех беше президент на страната от 2005 година до 2010 година, когато почина в самолетна злополука в западната част на Русия.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР