Лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти и президентът Джо Байдън

...
Лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти и президентът Джо Байдън
Коментари Харесай

Републиканците и Байдън постигнаха споразумение за тавана на дълга

Лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти и президентът Джо Байдън оповестиха съглашение за повишение на тавана на дълга, с което Съединените щати се измъкнаха от заплахата да не изпълнят отговорностите си, оставайки единствено няколко дни, съобщи Агенция Франс Прес.


Конгресът ще гласоподава договорката за удължение на пълномощията на държавното управление за взимане на заеми в сряда, малко преди датата " X " на 5 юни, когато по оценка на Министерството на финансите държавното управление към този момент няма да може да заплаща сметките си, което ще докара до разтърсвания в най-голямата стопанска система в света.

" След седмици на договаряния стигнахме до кардинално съглашение ", съобщи Маккарти, ръководител на Камарата на представителите, ръководена от републиканците.

Маккарти съобщи, че ще се съветва още веднъж с президента и ще следи за окончателното правене на законопроекта. След това Камарата на представителите " ще го гласоподава в сряда ".

В личното си изказване Байдън разгласи, че договорката е " добра вест за американския народ, тъй като предотвратява това, което можеше да бъде пагубен банкрут и да докара до икономическа криза, опустошени пенсионни сметки и загуба на милиони работни места ".

Въпреки постигнатия пробив Маккарти предизвести, че следва " още доста работа ", с цел да се накара Конгреса да даде поддръжката си.

" Компромис "

Повишаването на тавана на дълга разрешава на държавното управление да продължи да взема заеми и да остане платежоспособно.

Тази година републиканците желаеха дълбоки съкращения на разноските в подмяна на повдигането на тавана на дълга, заявявайки, че е пристигнало времето за горчиво лекарство за справяне с големия дълг на страната от 31 трилиона $.

Байдън съобщи, че няма да договаря по въпросите на разноските като изискване за повишение на тавана на дълга, обвинявайки републиканците, че вземат стопанската система за пленник.

Сега и двете страни ненапълно са се снишили.

Според американските медии очертанията на договорката включват освобождение на тавана на дълга за две години, което значи, че няма да има потребност от договаряния през 2024 година, когато страната е в разгара на президентските избори.

Смята се, че няма да има огромни съкращения на разноските, които републиканците желаеха, само че на процедура ще влезе в действие заледяване на бюджета. Ще бъдат въведени и по-строги правила за достъп до компенсации за безработица и други федерални помощи.

Байдън съобщи, че " съглашението съставлява компромис, което значи, че не всеки получава това, което желае. Това е отговорността на ръководството. "

Крайни периоди

Министърът на финансите Джанет Йелън в началото предизвести за вероятен банкрут към 1 юни, в случай че Конгресът не успее да увеличи тавана на заемите, само че в петък даде на законодателите известна независимост на деяние, като актуализира крайния период до 5 юни.

Дори и по този начин, законодателството към момента ще би трябвало да бъде признато от Конгреса доста по-бързо от нормалния график даже за най-непротиворечивите законопроекти.

Съгласно разпоредбите на Камарата на представителите, на законодателите би трябвало да бъдат дадени 72 часа, преди да гласоподават даден законопроект. Ако той бъде признат от Камарата на представителите, ще би трябвало да мине през Сената, където демократите имат болшинство.

Маккарти се надява да притегли със себе си тясното болшинство от 222 републиканци в Камарата на представителите. Сделката евентуално ще се сблъска с опозицията на 35 извънредно десни депутати, които му споделиха да " държи линия " против компромиса за надалеч по-широкообхватни съкращения на разноските. Това значи, че огромен брой демократи ще би трябвало да бъдат уверени да гласоподават с понижен брой републиканци. Това рядко се случва при огромни законопроекти.

Демократите може да се сблъскат със личен протест в лявата част на партията, която се опълчва на всевъзможни ограничавания на разноските.

Конгресът прекъсна работата си за нескончаем празничен уикенд, само че депутатите ще бъдат призовани още веднъж да гласоподават.

Ако се стигне до банкрут, държавното управление няма да пропусне да изплати заемите доникъде на юни, само че в това време евентуално ще би трябвало да спре изплащането на 25 милиарда $ от обществените осигуровки и федералните заплати.

Споровете се наблюдават от близко от огромните рейтингови организации, като Morningstar и Fitch предизвестиха, че могат да изберат намаление на рейтинга, даже в случай че рецесията бъде предотвратена.

Когато преди 12 години администрацията на Барак Обама едвам избегна банкрут, понижаването на рейтинга струваше на данъкоплатците над 1 милиарда $ под формата на по-високи разноски за лихви. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР