Лидерът на реформаторската партия, която спечели изборите в Тайланд, заяви,

...
Лидерът на реформаторската партия, която спечели изборите в Тайланд, заяви,
Коментари Харесай

Изборите в Тайланд: Реформистите са „уверени“, че ще съставят правителство

Лидерът на реформаторската партия , която завоюва изборите в Тайланд , съобщи, че е убеден, че ще успее да сформира съдружно държавно управление, оповестява „ BBC “.  Пита Лимяроенрат удостовери, че неговата партия „ Движение напред “ е осигурила съюз със 7 други партии, които им дават 313 от нужните 376 гласа. Повече от 36% от тайландците гласоподаваха за „ Движение напред “ в отменяне на подкрепяното от военните ръководство от последните 9 години. Партията обаче не е обезпечено, че ще може да образува държавно управление заради структурата на Народното събрание.

Парламентът на Тайланд се състои от 500 изборни места в долната камара и 250 неизбираеми позиции в Сената, назначени от военните. Има опасения, че назначеният от военни Сенат , може да блокира новата администрация, само че Пита тази седмица показа пътя на своята партия към държавното управление като демократична наложителност , с цел да се опълчи на консервативната съпротива от Сената.

„ Ние имаме инерцията зад тила си “ , съобщи той в четвъртък, застанал до партийните водачи в своя съюз на взаимна конференция.

След триумфа си на изборите в неделя, Move Forward се свърза неотложно с втората по известност партия Pheu Thai, с цел да сътвори основата на жизнеспособна коалиция. Движение напред завоюва 152 от 500-те места в долната камара, до момента в който Pheu Thai завоюва 141.

След няколко партийни договаряния водачът на „ Движение напред “ посочи в четвъртък, че са постигнали съглашение по необятни политически въпроси, които ще образуват основата на нова държавна администрация. Той добави:

„ 313-те гласа, които имаме в долната камара, са задоволителни в една естествена демократична система и не е належащо да търсим повече сътрудници. “

Драматичният скок в поддръжката за „ Движение напред “ и ясното болшинство, извоювано от двамата съществени опозиционни водачи, се пояснява необятно като отхвърлянето на тайландската общност на подкрепяното от военните ръководство след преврата през 2014 година

250-членният Сенат беше основан и напълно назначен от тогавашното военно държавно управление и му беше разрешено да гласоподава избора на нов министър-председател – роля, отхвърлена от доста тайландски партии като несъвместима с демокрацията.

„ Движение напред “ и неговите поддръжници настояват, че в случай че Сенатът употребява тази власт, това освен ще опонира на изразената воля на хората в урните, само че ще съставлява последното дихание на една властническа система, която е отхвърлена от гласоподаватели.

Няколко сенатори споделиха тази седмица, че ще поддържат коалиция, водена от „ Движение напред “. Алиансът на Пита се надяваше, че ще има задоволително от останалите, с цел да прескочат прага на супер-мнозинството от 376 гласа, нужни за сформиране на държавно управление.

Но други сенатори отхвърлиха да ги поддържат поради политиката на партията за реформиране на закона за обидата на кралското величество за клюка .

Партията на Пита се хареса на младите гласоподаватели в Тайланд, като даде обещание промени на тези закони, които строго санкционират лицата, приети за отговорни за критикуване на кралското семейство.

Но третата по величина партия, Bhumjaithai, която завоюва 70 места на изборите, съобщи, че няма да поддържа „ Движение напред “ поради тези планувани промени.

Bhumjaithai се преглежда като евентуален крал във всяко ново държавно управление. Въпреки това „ Движение напред “ съобщи, че не е поканил Bhumjaithai да се причисли към обединението и твърди, че обединението към този момент има ясно болшинство в долната камара.

„ Движение напред “ работи тази седмица, с цел да овладее тежестта на публичните настроения на своя страна след избори, които разпалиха пристрастеността и вярата на гласоподавателите. Други предизвестиха, че в случай че военните управляващи се върнат към остарялата игра на извънпарламентарна интервенция, това може да провокира риск от гневна социална реакция .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР