Лидерът на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа Яхия

...
Лидерът на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа Яхия
Коментари Харесай

Хамас иска промени в предложената сделка за прекратяване на огъня

Лидерът на радикалното палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа Яхия Синуар желае промени в препоръчаната договорка за преустановяване на огъня, по която в този момент се водят договаряния, съобщи Ройтерс.

Синуар продължава да упорства за завършек на войната, но иска и писмен ангажимент за " абсолютно преустановяване на боевете ", съобщи осведомен източник пред израелския " Канал 12 ". Засега Израел отхвърля това искане.

Синуар също по този начин приканва Израел да не пречи на завръщането на Западния бряг на палестинските пандизчии, които евентуално ще бъдат пуснати в подмяна на освобождавнаето на пленените от " Хамас " на 7 октомври. Според последния вид на договорката, по която се водят договаряния, Тел Авив желае освободените от израелски затвори палестинци, които са с доживотни присъди, да бъдат пратени в линията Газа или зад граница.

Лидерът на " Хамас " също така упорства да получи и детайлности за материалите, които Израел няма да разреши да бъдат доставяни в анклава за неговото възобновяване.

Египетски медиатори с поддръжката на Съединени американски щати се пробват да реализират единодушие по съглашението за преустановяване на огъня. Обсъжда се 40-дневно помирение и замяна на заложници и пандизчии.

" Хамас " разгласи през вчерашния ден, че праща делегация в Египет за по-нататъшни диалози по договорката, което беше възприето като прогрес в напъните на интернационалните медиатори, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно в Израел беше обявено, че един от заложниците, взети в плен по време на нападението на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври, е умрял в Газа, съобщи Франс прес. Става дума за Дрор Ор, гражданин на кибуца Беери. Неговите две деца, също взети за заложници, бяха освободени в края на ноември в границите на първо преустановяване на огъня. Тогава това краткотрайно прекратяване на боевете разреши да бъдат освободени 105 заложници против 240 палестинци в израелски затвори. 

В същото време водачът на " Хамас " в заточение Исмаил Хания съобщи, че неговото придвижване изследва в " положителен дух " новата оферта на масата на договарянията. Хания сподели това в телефонен диалог с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел. В този диалог той удостовери, че делегация на придвижването скоро ще дойде в Египет, с цел да завърши наскорошните полемики за " реализиране на съглашение, което да дава отговор на условията на палестинския народ и да постави завършек на експанзията ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР