Лидерът на Пет звезди и министър на икономиката Луиджи ди

...
Лидерът на Пет звезди и министър на икономиката Луиджи ди
Коментари Харесай

Италия вече одобрява газопровода TAP, въпреки че "Пет звезди" беше против проекта

Лидерът на " Пет звезди " и министър на стопанската система Луиджи ди Майо се отхвърля от битката против газопровода TAP

Президентът на Италия Серджо Матарела посети Азербайджан през юли, с цел да подсигурява завършването на плана. Още по тематиката
Италия ограничи изнасянето на произвеждане в чужбина и краткотрайната претовареност

Правителството печели точки с популистка промяна
8 авг 2018
Сблъсъкът сред Европейски Съюз и новото италианско държавно управление следва

Евроскептици и популисти ще ръководят страната от втория опит
1 юни 2018
Италия потопи еврото и международните пазари

Политическата рецесия с неразбираем излаз докара до черен ден на всички тържища
29 май 2018
Италия се насочва към предварителни избори

Президентът отхвърли да утвърди евроскептичен стопански министър и назначи някогашен чиновник на МВФ за краткотраен министър председател
28 май 2018
Италия може да взриви Европейски Съюз от вътрешната страна

Очертаващото се държавно управление сред популисти и евроскептици ще предизвиква главоболие на Брюксел
14 май 2018 Част от последователите на популисткото придвижване " Пет звезди ", което e част от ръководещата коалиция в Италия, се надяваха групировката да извърши предизборните си обещания и да продължи борбата против построяването на Трансадриатическия газопровод (TAP). Проектът е на стойност 5.2 милиарда $ и би трябвало да обезпечи доставки на газ до страната от Каспийско море.

Луиджи ди Майо, водач на " Пет звезди " и министър на стопанската система, към този момент не насочва остри рецензии против газопровода и наподобява борбата ще завърши, преди даже да е почнала.

Реакцията на локалните поданици

" Смятахме, че тези политици ще бъдат почтени. Обещаваха ни доста и идваха да беседват с нас стотици пъти. ", разяснява Алфредо Фасиело, притежател на клуб в крайбрежния курорт Сан Фока, представен от New York Times. Той е безапелационен, че в случай че антисистемната групировка съобщи гласоподавателите си, никой към този момент няма да гласоподава за тях. Според него при сходно развиване на обстановката представителите на " Пет звезди " няма да смеят да се появяват в крайбрежните градове в Италия.

" Пет звезди " пристигна на власт, откакто оглави недоволството против огромните бизнес ползи в страната. По време на предизборната акция партията следваше националистическа изразителност и се обявяваше срещу глобализма и ползите на така наречен хайлайф.

TAP – ябълката на раздора

Трансадриатическият газопровод се явява като главен политически проблем за " Пет звезди ". Проектът създаваше разкол във групировката и преди, само че в този момент напрежението се ускорява. Италия внася 90% от енергийните си запаси, до момента в който Съединени американски щати и Европейският съюз (ЕС) постоянно дефинират плана като стратегически приоритет за намаляването на съветската енергийна взаимозависимост на страната и отслабването на съветското въздействие в Европа.

На фона на влошаващите се връзки сред Съединени американски щати и Русия президентът Доналд Тръмп поддържа TAP като съперник на съветския план " Северен поток 2 ". Преди към месец Тръмп насочи рецензии против немския канцлер Ангела Меркел поради поддръжката на Берлин към съветския план. От друга страна, прокремълското издание Sputnik написа, че TAP е " инструментът на Тръмп " в икономическата война с Русия.

" Пет звезди " и съдружният ѝ сътрудник " Северна лига " са срещу глобите против Русия и се стремят за одобряването на близки връзки с съветския президент Владимир Путин.

Смяна на посоката

Под натиска на Европейски Съюз, Съединени американски щати и интернационалния бизнес " Пет звезди " лимитира антисистемните си послания, защото Рим е застрашен от милиарди евро санкции и може да изгуби доверието за бъдещи вложения.

Матео Салвини, водач на " Северна лига ", упорства газопроводът да бъде приключен при по-ниски цени на газа, с цел да се подобрят изискванията в южните области в Италия.

Проектът, който би трябвало да завърши през 2020 година, среща сериозен отпор от жителите на южноиталианския район Пулия. Известният с голям брой забележителности и живописна архитектура район беше основен за триумфа на " Пет звезди " на изборите. Местните поданици се притесняват, че плажовете ще се замърсят.

Барбара Леци, член на " Пет звезди " и сегашен министър на южните области в Италия, построи предизборната си акция върху опълчването на газовия план, като постоянно организираше митинги на плажовете, a Бепе Грило, съосновател на придвижването, взе участие в протестните акции през 2014 година Сега по всичко наподобява, че тези времена са отминали.

Президентът на Италия Серджо Матарела беше на посещаване в Азербайджан през юли, с цел да подсигурява, че управляващите няма да попречват завършването на газопровода, който ще минава през Турция, Гърция и Албания до финалната си точка в Италия.

Опит за преустановяване на съветската енергийна взаимозависимост

Марко Поти, кмет на дребния град наоколо до Сан Фока – Мелендуньо, твърди, че тези дейности са показателни за промяната на посоката в антисистемното придвижване. Бившият социалист Поти гласоподава за първи път за " Пет звезди " на изборите през март с вярата, че партията ще извърши обещанията си за блокиране на газовия план TAP.

Поти напомня, че италианският президент Матарела и до през днешния ден не е дал отговор на писмото, подписано от 97 кметове, които се афишират срещу TAP. " Явно Матарела избира да стиска ръката на деспот, който мачка личния си народ. ", изяснява Поти, визирайки срещата с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Руски анализатори настояват, че напъните на България, Полша и други европейски страни да понижат съветската енергийна взаимозависимост дава мощ на природозащитните организации. Има подозрения, че те получават поддръжката на Кремъл, с цел да забавят или блокират конкурентни планове, считат анализаторите.

От своя страна Поти отхвърля сходни разновидности. Фасиело изяснява, че Русия към този момент е намерила метод да продава газ на Азербайджан, който пък ще продължава към Италия. " Путин не крие, че Азербайджан ще получава газ от Русия ", декларира той.

Мигел Емилиано, президент на Пулия, разяснява, че съперниците на TAP имат поддръжката на антиглобалистични сили като радикалното придвижване " Черен блок ". Емилиано, който е член на Демократическата партия, поддържа завършването на TAP, с цел да може Италия да бъде самостоятелна от Русия, само че упорства тръбата да се реалокира в индустриална зона и да не бъде " в най-красивите плажове на Пулия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР