Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, организатор Срещата на ЕКОФИН в

...
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, организатор Срещата на ЕКОФИН в
Коментари Харесай

Станишев: България ще е следващият член на т.нар. „чакалня“ на еврозоната

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, уредник Срещата на ЕКОФИН в София тази седмица, дефинира полемиката като сполучлива.

„ Аз съм удовлетворен, че тази трета обществена конференция по значими тематики, касаещи всеки един българин, свързани с бъдещето на България в Европейски Съюз, нашето позициониране, нашите ползи и образуването на консенсус по основни въпроси, беше сполучлива “, сподели Станишев.

Когато приказваме за еврото, България и обществото би трябвало да са наясно с вероятностите, има ли опасности и по какъв начин да бъдат преодолени, както и какви са изгодите, акцентира още Станишев в предаването „ Неделя 150 “ и добави:

„ Винаги е по-важно да си на масата във вземането на решенията, в сравнение с да си в менюто, с цел да извършване нещо, което други са решили. Това е първият въпрос. Затова е значимо влизането в еврозоната, наред с другите причини. Вторият въпрос – какви са изгодите, има ли опасности, каква е тяхната степен и по какъв начин да се менажира, и на-вече кака България да направи своята стопанска система по-силна, тъй като не трябва да имаме илюзии, че което и да е решение автоматизирано основава разцвет, благосъстояние за страната и хората. Ние би трябвало да създадем първо нашето домашно – да създадем по-конкурентоспособна нашата стопанска система и на тази база да влизаме и в еврозоната “

Станишев беше безапелационен, че България ще е идващият член на така наречен „ чакалня “ на еврозоната.

„ България, имам вяра, ще бъде идващия член. Това не значи, че ще се случи на следващия ден. Ние би трябвало да стартираме пътя. Впрочем, комисарят Московиси, който е социалист, е индивидът, който предложи от страна на Европейска комисия да има специфичен механизъм и инструмент – включително финансов, за подкрепяне на страни, които желаят да влезнат в еврозоната за подготовка. Това би трябвало да използваме като страна, с цел да създадем стопанската система ни по-силна и по-успешна от момента на влизането ни в еврозоната “.

Той поддържа напъните на държавното управление за подсилване стопанската система за по-скорошно приемане в ERM 2.

„ За мен е значимо и считам, че това вярна политика – задоволително бързо и в къси периоди са влезем в ERM 2. Новината от форума беше, че министър председателят Борисов сподели, че счита, че една година е реален период за тази цел. Аз считам, че поколението от 2007 година могат да стъпят на пазара на труда през 2025 година и да получават към този момент заплатите си в евро – освен това, уповавам се, много по-високи от днешните “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР