Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, чийто трети последен мандат начело

...
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, чийто трети последен мандат начело
Коментари Харесай

Сергей Станишев за войната: Дните на Путинова Русия са преброени

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, чийто трети финален мандат отпред на европейското политическо семейство е към своя край, издаде къс алманах със свои отзиви - и за бъдещето на левицата на Стария континент, и за така наречен зелен преход, и за наследството, което оставя в самата ПЕС и свършеното от него като президент, само че и за вероятния излаз от войната в Украйна. Роденият в днешния украински град Херсон Станишев - област, която също бе подложена на псевдореферендум от съветския президент Владимир Путин, счита, че дните на автокрацията и в РФ, и в други страни - като Китай, са преброени. 

В доклада си той неведнъж написа, че Европа е направила всичко допустимо да се опита да вразуми Путин по този начин, че и той, и украинският президент Володимир Зеленски да се върнат на масата за договаряния за мир, РФ да изтегли солдатите си от Украйна. Както и че нищо от дипломатическите  старания, нито даже проявлението на твърдата позиция на Европейски Съюз със наказания по отношение на Москва не е довело до триумф. А войната бушува на фона на страховете на европейците за зимата и непостижимата за милиони инфлация.

Станишев цитира чешкия публицист Ярослав Хашек от международната му ирония " Швейк ": " И някъде от мрачните епохи над Европа изгря истината - утрешният ден ще заличи стореното през днешния ден ", с цел да подсети, че макар войната, макар че обществото се намира на ръба на лудостта, моралните отговорности - и на политици, и на европейци, не трябва да бъдат отклонявани. Но и че няма по какъв начин да се помогне на близък (в случая Украйна - б.р.), в случай че личните стопански системи бъдат оставени да рухнат. 

" Всъщност, в обществото има поляризация, две противоположни гласовити малцинства, което подсигурява, че каквото и да кажат или създадат политиците, ще бъде посрещнато с остра рецензия от една от “страните ”. Затова, още веднъж сме принудени да вървим по фино въже, безконечната задача да балансираме сред Лидерство и Следване ", написа някогашният български министър председател.

Той обаче е твърдо на мнение, че всеобщото чувство на европееца е, че наред с това да оказва помощ на бежанците и на украинската защита, е допустимо по-скоро самата война да завърши. " Заради Украйна, поради всички, които губят живота си или страдат и поради нас самите.

Кой е виновен?

Колкото и неловко да наподобява, преди всичко това е величествен неуспех на политиката да се предотврати тази война, а на второ – да се спре допустимо най-скоро ", не скрива тъгата си Сергей Станишев. 

" Но войните имат своя лична логичност, която даже тези, които ги стартират, не могат да плануват и управляват изцяло. И се притеснявам, че се насочваме към нескончаем спор, сходен на всички останали в Близкия изток и другаде по света, където войната просто се възприема като нещо обикновено, и към този момент даже не сме сигурни кой с кого се бие и за какво.Там хората сигурно са не запомнили какво е било да живееш без война. Децата порастват с „ Калашников “ в ръка, вместо с книга ", предвижда той като засяга развоя на събитията в Афганистан, Йемен и Сирия. 

И дава отговор на въпроса, трогателен всеки европеец от Дъблин до Бургас - по какъв начин да се оправят с войната, в това число от позиция на моралните и душевни тежести, произлизащи от нея: " Най-приспособимите оцеляват. Свободните преуспяват ". 

Но Станишев припомня и че в действителност войната е от най-глупавите черти на човечеството - от която явно не може да се оттърси и не може да изглади още от времето на Каин и Авел. 

" Именно по време на Студената война бяхме достигнали точката, в която имахме опцията и средствата да се унищожим вечно – с нуклеарни оръжия. Никога за последните 60 години не сме били толкоз покрай това в действителност да го създадем, в сравнение с сме през днешния ден. Сега имаме и нов метод да създадем същото – с безучастие във връзка с изменението на климата.

Глобалните войни, с изключение на поради броя на изгубените човешки животи и разрушенията, които носят, наподобяват като гигантско разхищаване на запаси и капацитет, които биха могли да бъдат употребявани по-добре. Всъщност, всяко друго потребление би било по-добро. Непосредствената грижа на европейците в този момент е да преживеят идната зима, която се обрисува да бъде тежка, както и идните бъдещи тежки зими, защото сигурно няма да можем да се върнем към предвоенното и предпандемичното ниво на богатство и ценова непоклатимост ", написа още Станишев.

За бъдещето на Владимир Путин и Русия

" Авторитаризмът не е резистентен и това е исторически факт. Просто няма по какъв начин да се затегне хватката върху свободите на хората, бизнеса и институциите, да се поддържа работеща стопанска система и по едно и също време с това да се проектира мека мощ и авторитет в чужбина. А в Русия везните от дълго време се наклониха – когато меката мощ пресъхна, не остана нищо друго, с изключение на твърдата мощ, с цел да се подхранва статуквото (разбира се, има още хиляди фактори и предпоставки, довели до тази война, които биха могли да бъдат оценени, само че не това е задачата тук). Това също не е стабилно, защото всички запаси се изсмукват от войната, а стопанската система е съвсем осакатена от глобите ", проучва Станишев.

И признава, че методът, по който наподобява Русия в този момент, не е образец за подражателство. Но и предизвестява, че мнението му важи и за Китай, както и за всеки различен властническо насочен режим по света, в това число и в Европа (като загатва поименно в доклада си отпред на ПЕС и унгарския министър председател Виктор Орбан, и сръбския президент Александър Вучич - б.р.).

" Никой в действителност не гледа към тях за съвет по въпросите на демокрацията, върховенството на правото или стопанската система, макар, че до неотдавна общественото пространство беше залято от похвали за всички тях, говорейки за икономическия триумф на Китай, или за политическата мощност, проектирана от Русия. Родните популисти и националисти в Европейски Съюз, въодушевени от такива „ видни “ образци, не са на власт и не дефинират дневния ред. Демокрацията, свободата на изложение, контролът и салдото сред институциите, дейното гражданско общество, свободните и почтени избори и всички останали наши постижения – те са универсални и устойчиви и ще надделеят в хода на историята.

В подобен случай, имаме потребност да забележим една друга Русия, въпреки че е мъчно да си я представим към днешна дата: по-демократична и по-свободна, такава, с която търгуваме и си сътрудничим откровено в устрема си да разгадаем проблемите от международен мащаб.

Когато тази безсмислена война завърши, пред нас ще стои херкулесовата задача за възобновяване на Украйна. Задачата на руснаците ще бъде да възстановят Русия – в вярната посока ", безапелационен е Сергей Станишев. 

Лидерът на ПЕС счита, че отводът Михаил Горбачов да бъде заровен с държавни почести в РФ, е бил извънредно индикативен за неверния път на Путиновата тирания.

" Докато за множеството западни страни той беше воин, в Русия името му се свързваше с разпадането на една велика мощ, със загубата на територии, имидж, мощ, и всички разтърсвания, които последваха. Носталгията по това, което в миналото беше Съветският съюз, явно е неверен метод да постигнеш великолепие през днешния ден ", уверен водачът на европейските социалисти.  

Сергей Станишев е отпред на ПЕС от края на 2011 година, като е преизбиран по-късно 2 пъти с цялостно болшинство. Единственият претендент за поста след ерата " Станишев " е някогашният шведски министър председател Стефан Льовен, който се чака да бъде определен на конгреса на европейската левица в Берлин идния уикенд. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР