Лидерът на пазара на растителни масла у нас Олива АД

...
Лидерът на пазара на растителни масла у нас Олива АД
Коментари Харесай

Производител № 1 на олио у нас купува стария завод на “Калиакра срещу 3,8 милиона лева

Лидерът на пазара на растителни масла у нас " Олива " АД е новият притежател на един от старите фабрики за преправка на слънчоглед в страната.

Компанията е купила от " Калиакра " АД фабриката ѝ в Добрич в договорка за 2,3 милиона $ или за над 3,8 милиона лв., излиза наяве от известие на адвокатското сдружение " Токушев и съдружници ", представено от уеб страниците CEE Legal Matters и SeeNews.

Заводът в Добрич беше един от значимите за стопанската система на района, само че от 2007 година насам той не действа, а само складовете му са били употребявани до момента. Дейността в базата беше спряна след изместването на производството на марката " Калиакра " в Румъния.

Това се случи няколко години, откакто интернационалната компания в преработката на растителни масла Bunge закупи марката.

" Активите, които са обект на договорката, включват към 140 000 квадратни метра земя и над 85 обособени здания и хранилища. Това уголемение коства на " Олива " АД над 2,3 милиона $ ", излиза наяве от известието на " Токушев и съдружници ".

Според районни медии проектите на сдружението включват обновяване на производството в завода. В изявленията се показва, че до момента в който базата е работела, тя е преработвала по 100 000 тона слънчогледово семе на година.

Междувременно в края на юни стана ясно, че масла " Олива " възнамерява да удвои производството си и ще усили износа си с инвестиция от над 175 милиона лв.. Тогава излезе информация, че 35 милиона евро от комерсиалното финансиране ще бъдат обезпечени от Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР), а останалата част ще бъде предоставена от група интернационалните банки с водещ управител BNP Paribas Suisse.

Производител №1 на слънчогледово олио у нас уголемява производството си със 175 милиона лв.

Дружеството, което е част от втория по величина производител в земеделието, усилва износа си

" Олива " АД е част от групата на " Билдком ", която е вторият максимален производител в агробизнеса на българския пазар. Тя генерира годишни доходи над 500 милиона евро или над 970 милиона лв., като над 80% от производството ѝ е за експорт.

Дъщерната " Олива " от своя страна е преди всичко по преправка и търговия със слънчогледово масло и е част от групата от 2001 година.

Дружеството има три завода в страната, а първият от тях е този в Кнежа в област Плевен. Вторият отваря в Полски Тръмбеш в област Велико Търново, а през 2017 година компанията стартира построяването на третата си база във варненското село Разделна. Отново към тази година " Олива " е най-голямата компания по доходи в Северозападния район.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР