Лидерът на партия Възраждане Костадин Костадинов ще поиска от държавния

...
Лидерът на партия Възраждане Костадин Костадинов ще поиска от държавния
Коментари Харесай

Възраждане искат референдум за запазване на лева. Юристи: Това е противоконституционно

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов ще изиска от президента Румен Радев да употребява конституционните си пълномощия и да свика референдум за опазване на българския лев. Пред Българска национална телевизия специалисти адвокати разясниха, че това би било противоконституционно.

Само ГЕРБ и " Български напредък " са приели поканата на " Възраждане " за диалози по тематиката за референдум за еврото. И двете партии са декларирали, че няма да го поддържат. Така на процедура е отпаднала опцията за събирането на нужните 48 подписа в Народното събрание.

Оттук нататък по думите на Костадинов остават разновидностите или президентът да свика референдума, или да бъде повдигнат предприемчив комитет, който да събере 500 000 подписа. Според него подобен референдум не опонира на контракта ни за участие в евросъюза тъй като в него не била записана закрепена дата за приемане на еврото.

" Ние нямаме обвързване за приемане на еврото. И тъкмо затова, нашият въпрос ще бъде не против еврото, тъй като еврото е просто една парична единица. Без значение каква е тя, всяка парична единица има своята роля в международната търговия. Нашият въпрос ще бъде за опазване на лв.. И защото сега ние нямаме условие за дата, изискването, което ще въведем във въпроса, с който ще се обърнем към българските жители, ще бъде до постигането на приблизително европейско равнище за приходи и на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. По една елементарна причина еврото облагодетелства мощните стопански системи и унищожава слабите ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Пред Българска национална телевизия адвокати обясниха, че няма правна опция за свикването на сходен референдум.

" Конституционно неприемливо е да се организира референдум по обвързване, което България е поела в интернационален контракт. Въвеждането на еврото със необятен консенсус е признато в границите на присъединението на България към Европейския съюз, то е част от контракта и допитване през днешния ден дали и по кое време да изпълняваме това обвързване е конституционно неприемливо. Такъв референдум просто няма да се случи без значение от партийното говорене ", изясни специалистът по конституционно право Борислав Цеков.

Такъв референдум е освен неосъществим, само че и непотребен, разяснява и специалистът по право на евросъюза Юлия Захариева. Тя напомни, че нормативната база на паричния съюз е основана още през 1993 година с проверката на контракта от Маастрихт и в нея е планувана опция страните да заявят категорично желанието си за опазване на личната си валута преди да подпишат контракта си за присъединение към Европейски Съюз, като това са създали Англия и Дания.

" България е трябвало да направи това най-късно март 2005 година, т.е. преди подписването на контракта за присъединение. След като това не е направено значи, че тя поема без никакви дерогации цялата нормативна основа на Европейски Съюз, цялата правна система, която включва и тези разпореждания по отношение на общата валута ", посочи Захариева.

Не е належащо в контракта категорично да е записано, че България се задължава да одобри еврото. Това обвързване следва автоматизирано от участието в евросъюза, сподели още правният специалист. Затова и съгласно нея правна малка врата, която би разрешила свикването на референдум, няма.

Репортери: Ирина Цонева и Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР