Лидерът на партия Атака и съпредседател на парламентарната група на

...
Лидерът на партия Атака и съпредседател на парламентарната група на
Коментари Харесай

Волен Сидеров откри собствена галерия с произведения на Кристо, Жорж Папазов и свои творби

Лидерът на партия " Атака " и съпредседател на парламентарната група на " Обединени патриоти " Волен Сидеров е към този момент и галерист. С червен килим, обтегнат на тротоара на ул. " Граф Игнатиев " 31 довечера, в къща от началото на века и с табела в жанр сецесион се откри изложба " Стил ", съсобственост на депутата и съдружника му Светлин Гогов.

" Идеята ни е да има едно място, където освен може да се преглежда изкуството, само че и който има даже скромни благоприятни условия да закупи нещо от български класици ", изясни Сидеров на откриването, което беше почетено от някогашни и сегашни депутати от партията му като Явор Нотев, проф. Станислав Станилов, Павел Шопов и Десислав Чуколов.

 Рисунка на Иван Милев за декора към операта
© Анелия Николова

Рисунка на Иван Милев за декора към операта " Турандот "

" Стил " обаче изненада с първата си галерия " Художници без граници " с творби на световноизвестни български художници, част от които са нищожно показани в публичните сбирки в страната. Включени са няколко творби на Жорж Папазов, Жул Паскин, Иван Милев и Борис Георгиев, две рисунки на Златю Бояджиев, пейзаж на Никола Танев, непоказвана до момента картина на Сирак Скитник, гипсова статуя на Асен Пейков, както и и ранна рисунка на Христо Явашев-Кристо. " Негови неща като рисунки, а не като пърформанси, доста мъчно могат да се намерят у нас ", съобщи водачът на " Атака ".

" Това са българи, които са със международна популярност, само че в България за жалост са не толкоз приети, а да кажем от време на време съвсем незнайни ", уточни Сидеров, като добави, че Жорж Папазов е желал да подари свои творби на страната, само че " комунистически простак " във властта не ги приел. Целта на изложбата е да покаже, че в България е имало модернисти, които са проправяли път в международното изкуство, само че са забравени. " Днес доста мъчно можем да се сетим за Сирак Скитник ", счита водачът на " Атака ".

 Волен Сидеров рисува през 70-те години. Негови творби са извадени като фоторепродукции от тази фотография, защото оригиналите са изгубени, изясни водачът на
© Анелия Николова

Волен Сидеров рисува през 70-те години. Негови творби са извадени като фоторепродукции от тази фотография, защото оригиналите са изгубени, изясни водачът на " Атака ".

Редом с тях в галерията са показани и фоторепродукции на три картини на самия Сидеров от 70-те години. Той изясни, че е обвързван с изкуството от ранна възраст и откриването на изложба за него не е " волност ".

Произведенията в първата галерия, оказа се, не се продават. Те са от частна сбирка, само че чия - не се разбра, защото въпросът подразни водача на " Атака ", а след това част от антуража му загради пътя на репортера на " Дневник ". Все отново стана известно, че не са негови или на съдружника му Светлин Гогов. Г-н Гогов, чийто татко е работил дълги години като счетоводител на Съюза на художниците обаче, също разполага с огромна сбирка, част от която ще бъде препоръчана за обмен към коледните празници. Става дума за произведения на художници като Сирак Скитник, Ненко Балкански, Иван Ненов. На въпрос на друга медия господин Гогов допусна, че цените ще бъдат в границите на стотиците левове, а не на хиляди, защото подобен е междинният български стандарт.

 Волен Сидеров откри лична изложба с творби на Кристо, Жорж Папазов и свои произведения
© Анелия Николова

" Светлин Гогов е потомствено обвързван с художниците - татко му е там главен фактор, има доста неща, които са подарявани и натрупвани през годините, които могат да се оферират на хората с концепцията, че изкуството би трябвало да е налично ", съобщи Волен Сидеров. " А не както стана, през 90-те години изключително, по времето на бурния капитализъм, получи се един парвенюшки интерес към изкуството, българските създатели започнаха да се затварят, да бъдат изкупувани от новобогаташите по всякакви секрети места, заключени под девет ключа. Картините би трябвало да са измежду хората. "

Работното време на галерията е до 19 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР