Лидерът на парламентарното мнозинство на Грузинска мечта Мамука Мдинарадзе заяви,

...
Лидерът на парламентарното мнозинство на Грузинска мечта Мамука Мдинарадзе заяви,
Коментари Харесай

Грузия: Искаме в ЕС, но без гейове и псевдолиберални ценности

Лидерът на парламентарното болшинство на " Грузинска фантазия " Мамука Мдинарадзе съобщи, че конституционните промени ще разрешат сключването на брак единствено сред " генетичен мъж и генетична жена ". " Сега, в случай че някой желае да ни наложи еднополовите бракове, ние ще му кажем, че това е неразрешено от нашата конституция ", сподели той по-рано този месец, представен от dw.com.

 

Според специалистите измененията няма да бъдат признати преди края на тази година, най-вероятно след провеждането на изборите през октомври. Ако бъдат признати, те ще забранят всевъзможен тип събирания, свързани с ЛГБТИ. Ще бъдат неразрешени също по този начин еднополовите бракове, промяната на пола и осиновяването на деца от еднополови двойки.

 

На лов за гласоподаватели?

 

Критиците на ръководещата партия - главно политици от опозицията и цивилен организации - жигосаха законопроекта като популистки. Според специалисти ръководещата партия се възползва от консервативните настройки, с цел да завоюва повече гласове на парламентарните избори през октомври.

 

" Опозицията ще се окаже в доста неловка обстановка. Ако се разгласи в поддръжка на правата на ЛГБТИ, това може да ѝ навреди на изборите, тъй като грузинското общество е много консервативно ", споделя за DW Корнели Какачия от Грузинския институт за политика в Тбилиси.

 

Адвокатът по конституционно право Вахушти Менабде не е сигурен, че ръководещите ще съумеят да прокарат промените в конституцията, макар че имат болшинство в Народното събрание. " Те нямат задоволително депутати, с цел да трансформират конституцията. Не е изключено обаче да съумеят да привлекат някои опозиционни депутати ", прибавя той.

 

Менабде се притеснява, че дебатът може да поляризира грузинското общество и да докара даже до обществени конфликти. Той вижда подобие с съветското законодателство против ЛГБТИ общността. Грузия и преди се е опитвала да подражава на Русия с така наречен закон за " задграничните сътрудници ", който изисква организациите, които получават над 20% от финансирането си отвън страната, да се записват като " задгранични сътрудници ". На процедура този тип закони се употребяват против гражданското общество и опозиционните групи, настояват правозащитни организации. Опитът за приемане на закон за " задграничните сътрудници " в Грузия обаче се провали на фона на всеобщите митинги, които бяха белязани и от принуждение.

 

За мнозина настоящето искане за конституционни промени е точно това - нова версия на " съветския закон ". В това е уверен и някогашният министър на помиряването и равенството на жителите Паата Закарейшвили: " Естествено, за мен това е съветски закон. "

 

" Разликата е, че Унгария към този момент е в Европейски Съюз "

 

Въпреки че желае да бъде част от Европейски Съюз, грузинското общество е много консервативно, а Грузинската православна черква е измежду най-уважаваните институции в страната и играе решаваща роля в обществото и политиката.

 

Около 56% от грузинците считат, че правата на ЛГБТИ общността би трябвало да бъдат предпазени. В същото време обаче считат, че " нейните членове не би трябвало да постановат метода си на живот на другите ", демонстрира изследване на Организация на обединените нации от 2022 година.

 

Миналият декември Грузия получи статут на страна кандидатка за участие в общността, само че страната би трябвало да извърши девет условия, измежду които е и подобряването отбраната на човешките права.

 

Още по тематиката, четете в
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР