Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро

...
Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро
Коментари Харесай

Хуан Гуайдо благодари на европейски страни за оказаната подкрепа

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския министър председател Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и представителя на немското държавно управление Мартин Фиц за оказаната поддръжка като краткотраен президент на Венецуела и за поддръжката им за мирните и демократични промени в политическата й система, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

Гуайдо изрази признателността си в Туитър. По-рано през днешния ден посочените политически водачи направиха изказвания, че ще признаят опозиционния водач за краткотраен президент, в случай че настоящият президент Николас Мадуро не разгласи до осем дни избори. По-късно аналогични изказвания направиха английският външен министър Джереми Хънт и холандския му сътрудник Стеф Блок. Макрон съобщи в Туитър, че венецуелското държавно управление ще се бори уверено и неуморно с опита за противозаконна промяна на властта в страната, целящ "да се сътвори марионетно държавно управление на американската империя ".

Гуайдо към този момент беше приет за президент от страните от Групата от Лима, като се изключи Мексико, както и от Албания, Грузия, Съединени американски щати, Швейцария и Организацията на американските страни. В поддръжка на Мадуро се оповестиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай приканиха всички проблеми да се решат по кротичък път и без външна интервенция, напомня ТАСС. Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани за решение на рецесията посредством разговор.

Руското външно министерство съобщи, че настояванията на европейските страни за образуване на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от Съединени американски щати. Тези изказвания са синхронни и усърдно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон разискване на ситуацията във Венецуела от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, акцентира съветското дипломатическо ведомство.

"Случващото се единствено утежнява вътрешнополитическата конюнктура в другарска Венецуела. Ситуацията изкуствено се нажежава извън и се подтикват най-радикалните настроения ", отбелязва министерството, определяйки протичащото се като "цинична, неприкрита интервенция във вътрешните работи на суверенна страна ", която би трябвало да престане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР