Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и заместник-председател на

...
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и заместник-председател на
Коментари Харесай

Подозират Валери Симеонов в конфликт на интереси за поправките за Booking и Airbnb

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и заместник-председател на Народното събрание по всяка възможност е нарушил закона за противопоставяне на корупцията с предлагането си за промени в Закона за туризма, с които трябваше да се ограничи активността на платформи като Booking и Airbnb. Това написа OFFNews.

Симеонов и другия вносител на закона Менда Стоянова ГЕРБ през днешния ден се отметнаха от предлагането си жилищата, давани чартърен за нощувки посредством интернет платформи, да се категоризират като туристически обекти. Двамата упорстват да се вкара регистрационен режим, с цел да не остават тези обекти в сивия бранш.

Според член 58 на закона, “Лице, заемащо висша обществена служба, няма право да взе участие в подготовката, разискването, приемането, издаването или постановяването на актове, да извършва контролни или проверяващи функционалности или да постанова наказания в частен интерес ”, в случай че има частен интерес. Според правилника на Народното събрание при внасяне на законопроекти, изявление или гласоподаване в пленарно съвещание или в комисия депутат с частен интерес от разисквания проблем по смисъла на Закона за попречване и определяне на спор на ползи е задължен да го заявява. Такава декларация няма в електронния указател на Народното събрание. Симеонов в началото отхвърли да е в спор на ползи, а след това попита риторично “от къде знаете, че не съм внесъл такава декларация ”.

" Аз не съм притежател на нито един хотел и на стая за посетители. Второ, компанията, която управлявах допреди четири години е притежател на 2 хотела. Хотелите са единият в Златоград, другият в Малко Търново, където няма необикновен напор на отдаване на жилища и стаи за посетители. Такова нещо там няма. Тази в действителност услуга се предлага в огромните градове и главно в София и в Пловдив. Даже доста малко във Варна. Няма подобен случай някой да е разкрил стая за посетители в Златоград или Малко Търново ", сподели Симеонов.

Според настоящи данни в Търговския указател СКАТ ООД е с капитал от 5000 лева Делът на Валери Симеонов е 4510 лева, а  съпартиецът му Данчо Хаджиев е шеф и съучастник с 490 лева Дружеството е притежател на хотел “Панорама ” в Златоград и къща за посетители там. Проверка на OFFNews в airbnb.com сподели, че Златоград са регистрирани 6 места за нощувки, в Малко Търново са 3, а в покрайнината има и други.

В предлагането на Симеонов и Стоянова се оферираше да има практическа дестилация на уеб сайтове, като airbnb.com, като министърът на туризма се задължава при систематични нарушавания да подава искане до Софийския областен съд " да постанови всички предприятия, предоставящи публични електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници

С предлагането ни в бюджета нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът, нито да се стопират онлайн платформи като Booking, Airbnb, сподели ръководителят на Бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

" Най-вероятно ще променим текста и ще въведем регистрационен режим, а не категоризация на тези обекти ", сподели през днешния ден Симеонов.

" Става въпрос за обгръщането на една категория туристически обекти, които са обекти за настаняване, които са напълно в сивия бизнес и не заплащат нито една стотинка за разлика от всички останали. Дали ще бъде с ограничение или със подписване на контракти с тези уеб сайтове да дават информация към Национална агенция за приходите и общини е различен въпрос. Това второто е проведено в Естония и Франция и в Испания в обособени общини. Въпрос на в допълнение коментиране. Идеята на импортираните промени е такава да се ограничи противозаконното осъществяване на комерсиална активност, което основава неравностойност от комерсиална позиция ", уточни още Симеонов.

" Изговориха се доста работи тази седмица. Голяма част погрешни. Искам да ви кажа, че в действителност тези промени, които вършим касаят само и единствено онлайн платформите, посредством които се продават хотелски настанявания в жилища и стаи за посетители и единствената цел е всички тези хора да си заплащат налозите, както всички останали, които са на ярко ”, сподели още Стоянова.

Искаме само и единствено тези хора, които реализират този тип бизнес да бъдат вписани в националния указател на местата за настаняване и да си заплащат налозите за този собствен бизнес ", съобщи Менда Стоянова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР