Лидерът на НФСБ и депутат от Обединени патриоти Валери Симеонов

...
Лидерът на НФСБ и депутат от Обединени патриоти Валери Симеонов
Коментари Харесай

ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите "нагли и озверели човекободобни"

Лидерът на НФСБ и народен представител от „ Обединени патриоти ” Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общественост и съответно един неин представител с изявлението си, че част от ромите са се трансформирали в „ нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да поставят труд, искащи помощи по болест без да са заболели, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за дами с инстинкти на улични кучки “.

Това реши дефинитивно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), оповестиха от пресцентъра на НФСБ. Решението на съда е под № 636 от 15 януари 2019 година Върховен административен съд анулира и в началото наложената на Валери Симеонов санкция от 1000 лв.. Припомняме, че в своя тирада в Народното събрание на 17 декември 2014 година Валери Симеонов споделя тези думи когато прочувствено разказва случаите на набези над екипи на Спешна помощ и малолетни и упорства за предприемане на ограничения против това.

По мотив на тази тирада Асен Асенов подава тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), в която твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация по отношение на цялата ромска общественост и съответно против него, като неин представител. Лидерът на НФСБ дава отговор на това, че изявлението не е ориентирано към цялата общественост, а единствено за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на другарство, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и прави закононарушения.

Комисията за отбрана от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна. Налага 1000 лв. санкция на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изказвания, които засягат достойнството и достолепието на личността по симптом „ етническо състояние “.

Решението най –напред е доказано от Административен съд-Бургас. Сега обаче, с решението си от 15 януари Върховен административен съд анулира както решението на Административния съд в Бургас № 564 от 23 март 2018 година, по този начин и на Комисията за отбрана от дискриминация № 119 от 23 март 2017 година

Върховните съдии – ръководителят Йовка Дражева, Анна Димитрова и Емил Димитров показват, че в съответния случай задачата на Валери Симеонов не е била да засегне достолепието на Асен Асенов:„ При деликатен прочит както на конкретизираната част /извадка/, по този начин и на целия текст от процесното изявление на Валери Симеонов, се открива, че в същото не се съдържат словесни изрази, ориентирани против съответен индивид (в подтекста на възприетата от законодателя лична самостоятелност на този индивид посредством въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а точно – „ лицето “), т.е. Асен Асенов. Този личен субстрат постанова извода, че волята на законодателя не цели санкционни последствия по отношение на държание (в случая словесно изразено), обективирано в изказвания – вербални, писмени или други, които по своя темперамент са нереални, и са ориентирани към неустановен кръг субекти, в това число когато тези субекти са част от избрана раса, пол, група по ползи, религиозна, етническа или различен тип обществена общественост “.

Според висшите съдии Валери Симеонов не е целял настъпването на отрицателни последствия за Асен Асенов, нито пък накърняване на достолепието му и основаване на нежелана среда във връзка с представителя на ромската общественост. Те показват: „ Тълкуването на §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр. води до извод за изисквана от законодателя кумулация сред нежеланото държание, целящо накърняване на обекта и основаването на отрицателната среда. Тази среда като тип социум следва да е с съответно обособима топография – частен или търговски обект, работно място, институция, университет, учебно заведение, набожен храм, дом и други, а в процесния случай такава среда по отношение на Асенов липсва “, показва още Върховен административен съд.

Върховните съдии остро подлагат на критика решението на Комисията за отбрана от дискриминация като акцентират, че претекстовете ѝ са се трансформирали в „ нападателна морализаторска експресия “.

В решението си те недоумяват от извода на комисията, че „ отрицателното стереотипизиране и нападателно показване на ромската общественост като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, въпреки това, като жертви на държанието на ромската общественост съставлява нежелано държание, изразено словесно, и учредено на признака „ етническа принадлежност “ основава враждебна среда “.„ С този извод КЗД, като самостоятелен профилиран държавен орган за попречване на дискриминация, отбрана от дискриминация и обезпечаване тъждество на опциите, по неприемлив метод, в прорез с пълномощията си по чл.47 от ЗЗДискр. и с откритите обстоятелства по делото, вкарва опълчване на два обособени етноса, посредством имагинерна възбрана не съответно, а въобще обещано лице – жертва на закононарушение, точно по тази причина, че е представител на съответна етническа общественост, да даде обществена информация на обществото, че е обект на закононарушение от лица, принадлежащи към друга от неговата етническа, религиозна или друга обществена общественост “, разяснява Върховен административен съд.

Върховните съдии показват, че изявлението на Валери Симеонов не е ориентирано към съответно лице, в тази ситуация Асенов, и по тази причина положителното име на ромския представител и неговите права не са накърнени. По думите на съдиите мнението на Симеонов, не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на омраза, злоба или ненавист и това е видно от цялото му изявление. А изразните средства и стила на изложение не са мнение, а метод, по който това мнение е доведено до познание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, разяснява още тричленният състав.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР