Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл ще търси бързо

...
Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл ще търси бързо
Коментари Харесай

Процесът срещу Тръмп в Сената официално започна

Лидерът на болшинството в Сената Мич Макконъл ще търси бързо оневиняване на президента

© Mary F. Calvert Сенатът на Съединени американски щати публично стартира процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, който беше гласуван от долната Камара на представителите през декември. Сенаторите от Републиканската и Демократическата партия би трябвало да решат дали да смъкват Тръмп от длъжността му, само че този въпрос наподобява значително решен, тъй като републиканците, от която партия е и президентът, наподобяват сплотени зад него.

Разделението пролича ясно още във вторник, когато след 13 часа откриващи диспути четири опита на демократите бяха блокирани с гласувания 53 на 47, или прецизно по партийни линия. По същия метод бяха гласувани и разпоредбите на процеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Демократите желаеха спомагателни документи и чувания на представители на Белия дом, които съгласно тях ще потвърдят в допълнение виновността на президента. Колегите им от Републиканската партия обаче считат, че Сенатът би трябвало да гласоподава върху това, което е гласувала и долната камара. В добавка републикански сенатори разясняват обществено, че в случай че демократите от Камарата на представителите не са се справили с това да сформират безапелационно обвиняване в долната камара, това не го прави работа на Сената.

Скептичните републиканци

През декември Доналд Тръмп се трансформира в третия президент в историята на Съединени американски щати, импийчнат от Камарата на представителите. Обвиненията на демократите, които се възползваха от болшинството си в долната камара, са, че президентът е употребявал непозволено властта си и я е употребявал, с цел да изнуди украинския президент Володимир Зеленски да проверява някогашния вицепрезидент Джо Байдън, който е и евентуален противник на Тръмп на президентските избори през 2020 година Тръмп беше импийчнат по две обвинявания: за корист с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Демократите обаче са надалеч от това да убедят в същото републиканските конгресмени и сенатори, които за момента застават прецизно зад Тръмп. Негово премахване изисква да гласоподават общо 67 сенатори, което значи 20 републиканци да се извърнат против президент от тяхната партия в година на избори. Шансовете за сходен процес съвсем не съществуват, само че въпросът в тази ситуация по-скоро е какъв брой време ще отнеме процесът в Сената.

Републиканците желаят той да бъде къс, което е показателно и от гласуванията срещу настояването на нови документи и очевидци. Такива въпреки всичко е допустимо да се появят по-късно в процеса. Според голям брой източници водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл може да опита и избор за незабавно оневиняване на президента, който обаче би имал ниски шансове да мине, даже освен това разделяне (53-47) в интерес на партията на Тръмп, тъй като би сложило някои уязвими сенатори в неприятна светлина.

Най-вероятно е процесът да завърши през първите седмици на февруари. Дотогава Сенатът ще заседава всеки ден по шест дни в седмицата. През идните дни ще бъдат чути отварящите причини на демократите и отбраната на Тръмп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР